Видове легла и спални според мебелния дизайн

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:25 am


Дизайнът на легло или спалня означава каква форма имат те. В тази статия ще те запознаем с драматичните промени от минималистични рамки за легла, през стандартни спални и ще стигнем дори до моделите с балдахин. Стилът на спалнята или леглото дефинира цялостния изглед и тема на леглото и спалнята, но дизайнът на леглото придава цялостната форма и структура на самата рамка.

1) Спалня тип Платформа

Основата на този тип легла се състои от повдигната хоризонтална рамка, която се състои от гъвкави дървени решетки или подматрачна рамка с решетъчна структура, предназначена да поддържа на матрака. Тази платформа осигурява адекватна, гъвкава опора и вентилация за самия матрак, като премахва необходимостта от поставяне на пружина или втори матрак за основа.

Спалня на платформа

2) Разтегателна спалня

Разтегателното легло има рамка, прикрепена с панти, която позволява на леглото да бъде съхранявано на много по-малко пространство. Често се използва в спалните за гости и местата, където леглото не се използва често. Някои сгъваеми легла се прибират към стената и могат да се скрият и да бъдат използвани като шкафове, а други – остават видими и се превръщат в дивани за сядане.

Разтегателна спалня

3) Панелна спалня

Панелното легло се състои от предна и задна табла, направени от плоски дървени панели. Те са рамкирани с повдигнати елементи или канали, като по този начин наподобяват традиционните старинни легла с ламперия или облицовка от дърво.

Двете табли са свързани посредством дървени релси. Производителите предлагат панелни спални с рисувани и дялании завършеци. Някои предлагат възможност леглото да има табла само от страната на главата.

Панелна спалня

4) Спалня тип шейна

Този тип легла се отличават със извити или напълно огънати табли, наподобяващи шейна. Често тези спални се правят от масивно дърво, а стилът идва от френския и американския имерски период от ранните години на 19-ти век. Днес спални тип Шейна се правят от много разнообразни материали, включващи дърво, желязо, алуминий и стомана, като честот притежават по-малко преувеличени извивки на горната и долната табли.

Спалня тип шейна

5) Спалня Мърфи

Спалните тип Мърфи за разновидност на разтегателните легла и са предназначени да спестяват пространство по уникален начин, чрез вертикално вграждане на леглото в шкаф или килер.

Спалня Мърфи

6) Спалня на колелца

Плъзгащите спални обикновено се състоят от двойка легла, от който едното е основно и сандартно легло, а второто има добавени колела, така че да може да се приплъзне под първото. Този дизайн на спалня е с цел оптимизиране на пространсранството и позволява допълнителното легло да се вади, само когато е необходимо, без да се губи място през останалото време.

Спалня на колелца

7) Легло за през деня

Дневните легла се използват за дремване, излежаване, опъване или седене, като могат да се използват в различни стаи. Рамките могат да са направени от дърво, метал ил комбиниране на материали, а формата на дизайна им е съчетание между шезлонг, диван и легло.

Легло за през деня

14. Спалня с пилони

Това легло е изградено с четири вертикални колони, по една във всеки ъгъл, които понякога се балансиат от допълнителнен свръзващ панел, поставен отгоре. Традиционно тези легла са били много богато орнаментирани и са правени от дялан  дъб, но днес се прелага разнообразие на материали и конфигурации.

Постер спалня

15. Легло с балдахин

Леглото с балдахин е много подобно на това с пилони. В класическия пример допълнителните колони са в четирите ъгъла и се извисяват високо над матрака. Орнаментите и декоративните платове са драпирани в горната част, между стълбовете, като служат за таван на леглото, балдахин или цялостно покриване на спалнята.

Легло с балдахин

Бонус: Стандартна рамка за спалня

Стандартната рамка за легло обикновено е еднинична и включва проста метална рамка, върху която се поставя кутията, която държи матрака.

 Стандартна рамка за спалня
Back to Top