Влагоабсорбатор или вентилатор? Кое е по-добро за банята?

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:23 am


В апартамента или мазето ви се е появил мухъл? В банята се образува конденз? Чудите ли се как да се отървете от излишната влага?

Ако сте стигнали до този въпрос, вероятно сте попаднали на много статии, в които се препоръчва вентилатор или влагоабсорбатор, които да ви спасят от излишната влага.

И така, кое да изберете: влагоабсорбатор или вентилатор за банята?

И двата метода за намаляване на влагата и мухъла имат плюсове и минуси и в тази статия ще опитаме да отговорим на въпросите ви и да ви дадем необходимата информация, така че да можете да направите правилния избор за вашето жилище.

Ще разгледаме плюсовете и минусите на влагоабсорбатора и на вентилатора в банята, за да можете да решите, кое от двете е по-доброто решение за вас.

Накратко: как работи вентилаторът?

Обикновено вентилаторът вкарва и изкарва въздух от помещението. В някои случаи той може само да изсмуква въздуха и за да внесете нов, по-сух въдух в банята, трябва да се наложи да монтирате втори, които да взима свеж въздух отвън или от други части на апартамента.

Основният принцип на работа на вентилатора е да осигури циркулация на въздуха в апартамента или само в банята (в зависимост от капацитета).

Вентилаторът може да е чудесен метод за вентилация на апартамента или банята, като по този начин можете да сте сигурни, че постоянно има осигурен свеж въздух в помещението.

Устройството на вентилаторите е много по-просто от това на влагоабсорабаторите, така че всеки домашен майстор може лесно да ги монтира.

Накратко: как работи влагоабсорбаторът?

Влагоабсорбаторът активно изсмуква влагата от банята ви и я събира в специален колектор или директно я отвежда извън помещението.

Влагоабсорбаторът е много по-сложно устроен и работи като изсушава въздуха, който преминава през устройството, където той се кондензира върху студени намотки и по този начин водата от него се изсмуква и остава в устройството.

След тази процедура „изсушеният“ въздух се връща обратно в помещението. Този метод всъщност няма да внесе свеж въздух в банята ви, а само ще премахне влагата от наличния.

Както стана ясно от кратките описания по-горе, основната разлика между влагоабсорбатора и вентилатора, е в начинът им на работа.

Вентилатор: предимства и недостатъци

Вентилаторите са масово използвани от над 50 години, устройството им е просто и това ги прави достъпен и лесен метод за осигуряване на циркулация на свеж въздух в дома ви, независимо дали става дума за банята, мазето или друго тясно помещение, дори и такова без наличие на прозорци.

Предимства на вентилаторите

Вентилаторът е и лесен за монтаж. Обикновено се поставят около прозорец или вентилационна шахта, откъдето да внасят свеж въздух отвън, който да циркулира в помещението. Този метод работи много добре и за целта можете да използвате външна стена.

Другият подход, който можете да използвате с вентилатор, е да „обърнете“ посоката му на действие и по този начин да изкарване на влажния въздух извън помещението, като в този случай трябва да осигурите допълнителен източник на свеж въздух.

Влагоабсорбаторът изисква регулярно изпразване на колектора, където се събира излишната вода или трябва да осигурите връзка с канализацията, където тя да бъде изпомпвана.

Вентилаторите не се нуждаят от такъв тип поддръжка или допълнителни инсталации.

Недостатъци на вентилаторите

Ако влагата е сериозен проблем за дома ви, вентилаторът ще ви помогне само частично. Това е така, защото отвън ще бъде вкарван сух въздух, но вентилаторът всъщност няма да премахне влагата от помещението (най-често тя идва от банята или кухнята и циркулира в останалите помещения в дома ви с движението на въздуха).

Дори да монтирате вентилатора наобратно, отново той няма да изкара целия въздух от помещението, а освен това допълнително ще трябва да намерите източник на свеж въздух, ако нямате прозорец в банята.

В това отношение влагоабсорбаторът се справя значително по-добре. Така че ако искате да се отървете от сериозно количество влага, вентилаторът просто не е вашето решение.

Един от проблемите, които можете да имате с вентилатора, е той да се запуши. Системата му се състои като цяло само от една подвижна част и всичко може да я запуши или блокира (включително прах, малки парченца и други). Ако проблемът не се отстрани навреме, това може да причини прегаряне на вентилатора и да изгори мотора му.

Една от най-лошите страни на вентилатора е, че той може дори да задълбочи проблема ви с влагата, ако климатът е горещ и изплзвате климатик за охлаждане на дома си. Ако използвате вентилатор, за да вкарвате горещ въздух отвън в малко пространство, като банята, и помещението или апартамента вече е охладен от климатика, това ще стане причина за образуване на конденз, което означава още повече влага.

Влагоабсорбатор: преимства и недостатъци

Влагоабсорбаторът е широкоразпространен на пазара от няколко години и става все по-популярен като начин за премахване на влагата от мазета, бани и други помещения в дома.

Предимства на влагоабсорбатора

Реално влагоабсорбаторът работи, като взима влагата от въздуха. В зависимост от модела, водата се отвежда в колектор или директно в канализацията. По този начин сте спокойни, че водата е напълно премахната от въздуха, вместо просто замасккирана или циркулираща из помещенията.

Друго страхотно предимство на влагоабсорбатора е че имате пълен контрол над нивото на влажност в дома ви. Някои модели се предлагат с вграден сензор за влага, който следи влажността на въздуха и контролира влагоабсорбатора спрямо зададените от вас параметри. Това означава, че можете да зададете процента влажност, който искате да поддържате в дома си и да оставите влагоабсорбатора да се погрижи за останалото, в зависимост от вашите предпочитания.

Въпреки че влагоабсорбаторът изглежда доста сложно устроен, той всъщност изисква доста малка поддръжка. Тя включва основно почистване и преглед два пъти годишно, а през останалото време можете да го оставите просто да върши работата си.

Недостатъци на влагоабсорбатора

Влагоабсорбаторът се различава от вентилатора по това, че водата трябва да бъде извеждана от него по някакъв начин. Това, както споменахме няколко пъти може да бъде в колектор, който трябва да се изпразва ръчно, или с помощта на помпена система, която да отвежда водата по тръби директно в канализацията.

Това означава, че трябва да монтирате влагоабсорбатора така, че има достъп до канализацията или да сте подготвени да изпразвате контейнера с водата сравнително често, което може да се окаже неудобство, когато сте на почивка, например.

Освен това обезвлажнителите могат да са и доста по-шумни от вентилатора. И въпреки че можете да се спрете на модел с по-ниски нива на шум, все пак е нещо, което трябва да имате наум, ако смятате да поставите влагоабсорбатор в спалнята или друго тихо място в дома си.

И не на последно място, влагоабсорбаторите заемат повече пространство от вентилаторите. Например обезвлажнителите в банята, в сравнение с вентилатора, изискват място на пода, а всички знаем, че бянята е обикновено не е голямо помещение.

Правилното решение за вашия дом: влагоабсорбатор или вентилатор

Ако наистина искате да премахнете влагата от дома си ефективно, в такъв случай влагоабсорбаторът е правилното решение за вас.

От друга страна, вентилаторът ще ви спести място и ще ви достави свеж въдух, но няма наистина да премахне влагата, а дори, както написахме по-горе, може дори да направи проблема по-сериозен, ако използвате климатик в дома си.

Back to Top