10 начина да превърнете жилището в дом

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:23 am


Вашето жилище не е само сграда, която обитавате. То е повече от това. То трябва да бъде дом, който ви носи усещане за радост и уют в момента, в който отворите входната врата.

Превръщането на жилището в дом не е само усещане, което се случва от само себе си. Изискват се малко усилия и трябва да направите някои промени в интериора, когато се нанесете, така че да добавите топлина и усещане за уют и удобство в жилището – всички тези малки неща, които го превръщат в истински дом.

С тази статия ще ви помогнем да ускорите процеса с 10 съвета за малки промени, които ще добавят усещането, че сте у дома.

Добавете вашата индивидуалност към прозорците в дома ви

Когато се нанесете в ново жилище, обикновено на прозорците са поставени скучни метални щори или още по-малко атрактивни завеси.

Един от най-добрите начини да почувствате топлината на дома и да покажете индивидуалния си стил, е да осигурите ново „облекло“ за прозорците си. Добавянето на красиви завеси не само ще подобри външния вид на дома ви, но също така може да помогне за регулиране на температурата в помещенията.

Внесете артистичност

Ако много от стените са „голи“, жилището ще изглежда „стерилно“, без значение колко прекрасен цвят сте избрали за стените или колко са красиви тапетите.

Окачете на стените картини, скици, гоблени.. всичко, което ви вдъхновява. По този начин ще добавите индивидуалността си към жилището и това моментално ще направи атмосферата „ваша“, домашна.

Аромат на дом…

В жилище, в което не се носят примамливи аромати, никога няма да има усещане за дом. Разбира се, строго индивидуално е кой аромат асоциирате вие с дома, но има и хиляди начини да направите така, че жилището ви да ухае приятно.

На пазара има голямо количество ароматизатори, от които да избирате. Ароматните свещи са добър избор, тъй като освен приятен аромат, приглушената им светлина също спомага за създаване ан усещане за уют.

Не забравяйте и че ароматът на прясно изпечен сладкиш е най-универсалното ухание, което свързваме с дом.

Възглавниците никога не са твърде много…

Прекрасен начин да направите жилището си приветливо място и да добавите усещане за топлина и уют в него, е голямото количество възглавници, „разхвърляни“ върху и около меката мебел. Винаги е за предпочитане да имате прекалено много възглавници, пред това да не са достатъчно.

Усещането да потънеш в мека и удобна възглавница, като в облак няма аналог. Това е усещането, че си в прегръдката на собствения си дом.

Добавете класа в гардероба си

Ако гардеробът ви е пълен с евтини метални или пластмасови закачалки, заменете ги с дървени. Дървото внася уют, класа и усещане за дом.

Като допълнение, дървените закачалки не само добавят усещане за изисканост и класа, но са и по-добрият избор за окачане на дрехите ви. По този начин е по-малко вероятно да се повредят или намачкат, докато стоят в гарероба ви.

Освежете въздуха в помещенията

Един от най-подценяваните начини да превърнете жилището си дом е качеството на въздуха в помещенията. Най-лесният и най-добрият начин да постигнете това е да редовното проветряване на стаите, както и регулярната смяна на старите, мръсни филтри на климатика, абсорбатора и печката. Добре е да поръчате повече филтри, така че винаги да имате под ръка нов, когато има нужда да смените някой.

Добавете зеленина и растителност

Поставянето на растения във всяка стая е още един начин да подобрите качеството на въздуха в дома си. Освен това зеленината изглежда добре и ще добави свежест и живот в интериора ви. А заедно с това, ще създадат и усещане за дом, защото те имат способността да намаляват нивото на стрес и да подобряват настроението.

Сменете дръжките на вратите

Повечето хора не поглеждат дръжките на вратите си, докато не се счупят. Но всъщност, смяната им е наистина лесен начин да добавите индивидуалност в интериора и да превърнете жилището във ваш дом.

Смяната на старите и скучни дръжки на врати с нови, които изглеждат като произведение на изкуството, ще ви помогне да погледнете на дома си с нови очи. Този малък детайл е от нещата, които обикновено не се забелязват, но се усещат.

Сменете душа или ваната си

След тежък ден, няма нищо по-хубаво от това да се прибереш, да влезеш в пълна с пара баня и да се отпуснеш сред пяната на вана с джакузи или да си вземеш дълъг горещ душ, чиято струя да масажира врата и гърба ти. Ти и семейството ти заслужавате този лукс в банята…

Смяната на душа или ваната ще ви помогне да очаквате с нетърпение да се приберете вкъщи и да се отпуснете в спокойната атмосфера на собствения си дом.

Прясно откъснати цветя

Поставянето на ваза с цветя във всяка стая ще ви помогне да постигнете уют в дома си. Прекрасния вид и омайващият аромат на прясно откъснатите цветя ще направи деня ви по-светъл и ще ви носи усмивка и положително настроение всеки път, когато ги погледенете.

Домът не се създава за един ден

Не е необходимо да правите всички тези промени наведнъж. Създаването на дом изисква усилия и отнема време, но не е нужно да го гправите по принуда. Трябва да усетите желанието за това.

Опитайте да прилагате съветите по-горе един по-един, на малки стъпки и без излишно напрежение. Ще разберете и кои съвети „работят“ за вас и кои – не са ви необходими.

Това, което трябва да правите е постоянно да правите малки подобрения, да добавяте по малко от себе си всеки ден и постепенно, без дори да разберете как, жилището ви ще се превърне в дом, без дори да го усетите.

Back to Top