Почистване на петна и ежедневна поддръжка на мека мебел

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:23 am


Ако се чудите как да изчистите своя диван и да премахнете петната от тапицерията, тази статия вероятно е точно това, което търсите.

Диваните и столовете не само лесно се замърсяват с петна, прах и друга мръсотия, но всичко това лесно може да попадне в дълбочина и да навлезе във влакната на любимата ви мека мебел. Дори не виждате замърсяването, то най-вероятно е там, затова спазването на чистота и добра хигиена е от особено значение. Затова пък, никой не казва, че почистването на диваните и столовете трябва да е сложен и труден процес.


Топ съвет за почистване на дивани и столове

Ако вашата мека мебел има калъфки, които можете да махате, ще ви е много по-лесно да ги почистите – просто проверете етикета как трябва да бъде третиран платът.

Почистване на дивани и столове със сменяема тапицерия

Ако вашите дивани и столове имат калъфи, които можете да смените, почистването на тапицерията ще е лесно: просто ги поставете в пералната машина или ги дайте на химическо чистене, според инструкциите на етикета.

Обикновено можете да изперете сменяемата тапицерия директно в пералната машина, използвайки мек перилен препарат. А ако по тапицерията на вашите дивани и столове има по-упорити замърсявания, можете да използвате и препарат против петна, преди или по време на прането.

Въпреки всичко, не забравяйте да проверите етикета с препоръките за пране – може да се наложи да дадете тапицерията на химическо чистене, за да не повредите плата.


Ключови стъпки при почистване на дивани и столове

1) Когато почиствате тапицерията на диваните и столовете, внимавайте да не използвате твърде много вода, за да не подгизне вашата мека мебел.
2) Запомнете, че трябва предварително да изпитате подхода за почистване на незабележима част от диваните или столовете.
3) Бебешките кърпички са бързо решение за попиване на разлети течности и премахване на пресни петна, без да съдържат твърде много вода. 4) Когато е възможно, оставете диваните или столовете, които вече сте почистили, да изсъхнат сами.

Почистване на дивани и столове с тапицерия, която не може да се сваля

Ако тапицерията не може да се сваля, може би ще се наложи да използвате подходящ препарат за тапицерия и някои лесни методи за почистване на петна и мръстия. Ето как да почистите тапицерията в домашни условия бързо и ефективно, така че да ви остане време и за по-приятни занимания.

Почистващи продукти за тапицерия на дивани и столове

Можете да закупите почистващи препарати за тапицерия от повечето магазини, но има и други продукти, които най-вероятно вече имате у дома и също биха могли да ви свършат работа за по-чисти столове и дивани.

  • мек прах за пране, смесен с малко топла вода, така че да се образува кремообразна структура.
  • Белият оцет също е подходящ за почистване на тапицерия. – той е добър избор за премахване на повърхностни петна, но за по-интензивно почистване, ще имате нужда от повече пяна. Освен това, след използване на оцета, ще тряба доста дълго време да стоите на отворен прозирец или вентилатор, докато миризмата намалее.
  • Бебешки мокри кърпички – идеално решение за почистване на единични петна, освен това са много нежни, така че няма да повредят материала и са сравнително сухи, така че няма шанс да вашата мека мебел да подгизне.

Почистването на диваните и столовете не е трудно, но има някои важни правила

Преди да използвате каквито и да е продукти за почистване на тапицерията на диваните или столовете, почистете вашата мека мебел с прахосмукачка, за да премахнете максимално количество от повърхностната мръсотия, праха или евентуално по-големи частици, като трохи, листчета и други буклуци. Уверете се, че използвате правилен накрайник, за да предотвратите увреждане на материала на диваните или столовете си. За целта накрайник с мека четка е идеалното решение.

Локално почистване на петна от дивани, канапета и столове

Използвайки бебешки кърпички или здрава микрофибърна кърпа, напоена с оцет. Опитайте да почистите видимите петна, като търкате материата с лек натиск, докато чистите.

Не забравяйте да тествате всички продукти за почистване на тапицерията първо на място, което не е се вижда, за да избегнете непоправими щети върху диваните или столовете си, в случай че съответният препарат увреди материята.

Цялостно почистване на дивани, канапета и столове

Използвайки сапунена вода и микрофибърна кърпа, внимателно изтъркайте вашите дивани или столове. Оставете малко време на влагата да попие в тъканта и изтъркайте мръсотията на повърхността. Използвайте наистина малко количество вода, защото в противен случай, диваните, канапетата и столовете ви ще подгизнат и може да се появи мухъл, плесен и лоша миризма.

Подсушаване на канапета, дивани и столове

Някои хора използват сешоар, за да могат да подсушат диваните, канапетата и столовете си, след като са ги почистили. Но по-добрият вариант е да ги оставите да изсъхнат от само себе си, ако имате време за това. За да ускорите процеса, можете да отворите прозорците и да позволите на вятъра да ви помогне (стига да не е мразовит зимен ден, разбира се).

Почистване на кожени дивани, канапета и столове

Ако вашите дивани и столове са от кожа, ще трябва да използвате различен подход при почистването им.

По възможност, не използвайте вода, тъй като тя може да остави петна по кожата. Ако е възможно, най-добре е да използвате парочистачка.

Опитайте да почистите кожените дивани и столове с почистващи продукти, съдържащи масла и восъци, като сапуни с глицерин, например. Тези продукти почистват и същевременно овлажняват кожената мека мебел, предпазвайки я от изсъхване и напукване и не им позволява да задържат петна и прах.

Ежедневно почистване и поддръжка на диваните, канапетата и столовете

Добрата поддръжка на диваните и столовете означава, че сериозното почистване на вашата мека мебел ще се налага по-рядко. По-долу ще разкажем как да предпазите меката мебел от натрупване на прах и мръсотия.
Почиствайте повърхностните петна максимално бързо. Новите петна винаги излизат по-лесно. Редовното почистване на диваните или канапетата ще намали времето, което прекарвате в интензивно и дълбоко почистване, с много търкане.

Минавайте с прахосмукачка вашите дивани и столове поне веднъж седмично, така че прахът и мръсотоята да в максимално малки количества, което ще предпази нечистотиите да проникнат по-навътре в тъканта при постоянното използване на меката мебел.

Ако някаква част от диваните или канапетата ви може да бъде свалена, перете ги регулярно. Ще ви е полезно, ако смените калъфите, докато са леко влажни, така че да могат да изсъхнат според формата на диваните и канапетата.

Почистването на меката мебел не е епично задължение: може да бъде бързо и лесно. Следвайте съветите по-горе и с малко усилие ще откриете, че имате блестящи от чистота и свежест дивани, канапета и столове.

Back to Top