Душ система или душ кабина – кое да изберем за банята?

Като част от планирането на мечтаната баня един от най-важните елементи е оборудването за къпане. Мислейки в тази посока, трябва да изберете дали предпочитате да монтирате душ или вана. Разбира се, ако разполагате с повече пространство, може и да не ви се налага да правите този избор. За съжаление, най-често банята е малка, а нерядко, тя е съчетана с тоалетна.

В такива случаи по-често хората залагат на решение с душ оборудване. И това не е случайно – то изисква по-малко пространство, предлага повече гъвкавост на монтажа, а съвременните душ системи и душ кабини имат разнообразни функционалности, с помощта на които можете да получите перфектното релаксиращо спа преживяване в банята. В тази статия ще разгледаме възможностите, които душ системите и душ кабините предлагат, за да ви помогнем да вземете решение кое от двете е по-подходящо във вашия случай.

Предварително планиране на визията и очакванията към банята 

Преди да преминете към избор на душ кабина или душ система за баня, ви препоръчваме да имате предварителна визия и ясни изисквания към функционалността, която искате да получите. Независимо, дали правите цялостен ремонт на помещението, или ще оптимизирате само част от него, добре е предварително да имате да имате цялостна визия за крайния резултат. Вероятно някои неща ще се променят “в движение”, но така ще знаете предварително какво да търсите и ще ви е по-лесно да се ориентирате на пазара. Освен това, планирането и предварителното проучване, ще ви осигурят спокойствие, че по време на ремонтните дейности ще имате по-малко изненади, както и че всеки елемент от интериора ще бъде на мястото си и ще се впише в цялостния дизайн на банята. 

В тази връзка, се препоръчва да заложите на един производител при избора на оборудване и обзавеждане за баня. Така ще избегнете разлики в цветовете или качеството на материалите. Освен това, повечето производители предлагат серии от продукти, което означава, че дизайнът на всеки елемент ще е издържан в един и същи стил като останалите. По този начин ще си спестите време в търсене на подхождащи си продукти за оборудването и обзавеждането за банята и нерви при евентуални разминавания в цветове, материали или визия.

Предлагаме ви да разгледате асортимента на Интер Керамик, които разполагат с богато разнообразие на всичко необходимо за оборудването и обзавеждането на вашата баня. Като допълнение, в онлайн магазина можете винаги да получите допълнителна информация и индивидуална консултация, в случай, че имате въпроси или нужда от съдействие.

Душ оборудване за баня

След като сте се спрели на душ, вместо вана, имате две основни възможности за оборудването – инсталация на душ система или монтаж на душ кабина. Ето и какво да вземете предвид при взимането на това решение. 

Баня с душ система

Душ системите са известни с широкия обхват възможности, които предоставят. Моделите варират от готови душ панели със семпъл дизайн и една или две душ глави до изцяло персонализирани душ системи с вграден монтаж, неограничен брой глави и функционалности като хидромасаж, различни видове водни струи, парна баня и т.н.. Можете да изберете готово решение, или да го проектирате сами. Единственото ограничение тук е вашето въображение и разбира се, бюджетът ви. 

При монтаж на душ система, която има повече душ глави или водни струи от различни ъгли, е възможно да се наложи промяна във водопровода и добавяне на нови тръби, които да осигурят вода за всяка от главите или водните струи. В противен случай налягането може да е по-малко или изобщо да не достига вода до всяка точка на вашата душ система, респективно, да не можете да се насладите на пълните възможности, които тя ви предлага.

Подходяща ли е душ система за моята баня?

При инсталация на душ система, едно от важните неща е да вземете предвид размера и разположението на банята. Това е особено валидно, в случаите когато ще инсталирате душ система в баня, комбинирана с тоалетна. Без преграда, цялото помещение или голяма част от него ще се намокри – ако това не представлява проблем за вас, можете да оставите помещението свободно, което ще ви даде и повече свобода на планирането на самата душ система. В противен случай, ще трябва да помислите за поставяне на параван или друга преграда, която да предпази банята суха. 

При по-малко пространство, фиксираните душ глави може да не са най-подходящи за вас, или поне помислете за комбинация с подвижна душ глава (наричана още “слушалка”). 

Трябва да помислите и за удобството на останалите членове на семейството. По-високите хора не трябва да се навеждат, за да достигнат до крановете или за да могат да влязат под душ главата. От друга страна, по-ниските не трябва да се пресягат твърде много, за да достигат душа. Ако имате деца и домашни любимци, това може да се окаже влияние както на височината на душа и на кранчетата, така и на пространството около душ кабината.. 

За щастие, душ системите предлагат както готови решения, така и възможност за персонализация според вашите нужди.

Какво представляват душ кабините?

Душ кабината е цялостен елемент, с подпорни панели и корито – прилича на висока кутия, с уплътнение и хидроизолация на всички вътрешни повърхности. Тъй като е затворена и изолирана, това ви дава повече свобода при избора на облицовки за стените и подово покритие за останалата част от банята, без да се налага да мислите за монтиране на допълнителна преграда – душ кабините задържат и отвеждат водата, без да се мокри останалата част от помещението.

Повечето душ кабини разполагат с душ или душ панел, както и собствен сифон, които директно се свързват към съществуващия тръбопровод. Освен стандартно душ оборудване, кабините могат да се комбинират с душ системи, за да предложат и цялостно решение, тип “всичко в едно”, с повече душ глави, 360 градуса водна струя, дюзи за тяло, хидомасаж, парна баня и други. 

По-сложните решения може да изискват подобрения на съществуващата ВиК система, така че да се осигури достатъчно количество вода, за можете да използвате всички функции на душ системата.

Подходяща ли е душ кабината за моята баня?

Душ кабините могат да бъдат чудесен избор за различни бани, като най-важното, което трябва да съобразите, е големината на душ кабината спрямо наличното пространство във вашата баня. Не забравяйте, че заради допълнителните стени, изолацията и уплътненията, самото оборудване може да е по-голямо, отколкото пространството за къпане. 

Душ кабината не е малка част от интериора на банята, затова трябва да изберете такава, която допълва интериорния стил на помещението, както и останалото оборудване и обзавеждане в нея.

Душ кабина може да се монтира в малки бани, като не е необходимо да се лишавате от функционалност и удобства. Те просто ще бъдат поместени на по-малка площ, спрямо големината на банята ви. Това не означава обаче, че в по-голяма баня няма смисъл от душ кабина. Напротив, за средно голяма и голяма баня можете да изберете както по-малка душ кабина и да ви остане достатъчно пространство, което да оползотворите по ваш вкус, или да оставите свободно. Освен това, можете да изберете и по-голяма душ кабина, която да ви е по-комфортна и където можете да разположите повече душ глави или други функционалности.

Душ система или душ кабина да избера за моята баня?

По-горе се опитахме накратко да разкажем за възможностите, които предлагат душ кабините и душ системите. 

Казано накратко, и двете са подходящи както за малки, така и за големи бани, с възможност за персонализация. Разликата между тях е, че душ кабината е готова конструкция с хидроизолация, която няма да позволява на водата да намокри банята ви, докато с душ панела, ще се наложи допълнителен монтаж. От друга страна, душ кабината може да “изяде” част от пространството, точно поради факта, че е готова конструкция. 

Разбира се, не е задължително да правите избор – можете да имате предимствата и функционалностите на душ кабини и душ системи в едно, тъй като можете да комбинирате двете решения и да ги персонализирате по ваш вкус.

В крайна сметка, изборът винаги е ваш, така че финалният резултат да удовлетворява нуждите ви и да отговаря на очакванията ви за идеалната баня.

Back to Top