Средиземноморски стил – пленителен и елегантен

Последна промяна: януари 24th, 2017 в 10:37 pm


Средиземноморският стил в обзавеждането и архитектурата включва в себе си испанския, италианския и гръцкия стил. Интериорът на къщите е повлиян от естествената красота на средиземноморската брегова линия. За южната част на Европа е характерен топлият климат, който е благоприятен за живот на открито, а това се отразява и на интериорния дизайн. Запленяващ и елегантен, той е актуален и у нас и все по-често го срещаме в много от българските домове. Що се отнася до обзавеждането, не е лесно да бъде открито в стандартните магазини. Това налага изработката на мебели по поръчка, което пък позволява внасяне на индивидуални елементи, съответстващи на особеностите на жилището, и така  се вписват много по-естествено в интериора.

Видове средиземноморски декори

Средиземноморски интериорен стил за спалнята

В средиземноморския интериорен дизайн се залага на платове с подобни на гоблени украси и полилеи от ковано желязо. Обзавеждането обикновено включва богато украсени с овални елементи столове и маси. Каменните и керамичните творби са задължителни.

Най-известните интериорни предпочитания идват от Гърция, Италия и Испания. Те имат малки, но отличителни разлики помежду си. Ярките цветове са често използвани в италианските жилища, докато в гръцките украсата е доста по-резервирана. Обикновено се използват нюансите на синьото както в интериора, така и в екстериора. Стените най-често са бели, като това ясно може да се види на островите, като Санторини например. Испанският дизайн използва широк спектър от цветове. Покритията при него обикновено са матови, а не лъскави, така че имайте предвид това  при заявката за мебели по поръчка.

Средиземноморски интериорен стил

Средиземноморски интериорен дизайн в спалнята

Вътрешни стени

Интериорните дизайнери споделят, че за вътрешните стени се използват както специални покрития, така и боядисване. В средиземноморския стил се следва определена цветова линия, за да се постигне старинната елегантност. Някои от стените могат да бъдат покрити с декоративни плочки. Цветовите решения са предимно корал, бежово, керемидено, маслено жълто и други нюанси, асоциирани с морето. Ако използвате типичния бял цвят за стените, можете да добавите сини, синьо-зелени и жълто-кафяви аксесоари.

Материи

Подходящите платове и правилното им позициониране са важни в средиземноморската декорация. Кънтри темата в картините, гоблените и завесите внася изключително усещане. Не забравяйте да използвате същите цветови схеми и при мебелите.

Обзавеждане

Мебелните дизайнери съветват при заявката на мебели по поръчка, да добавете и подходящият обков, така че обзавеждането да изглежда полирано и много тежко. Като цяло дизайнът е бъде пищен и с богата украса. Декорациите по стените се вписват много добре в средиземноморския интериор.

Кухня и баня

Средиземноморски интериорен дизайн в кухнятаЗа обзавеждането на средиземноморските кухни са характерни изваяните вратички и обков около абсорбатора. Дървените шкафове, керамичните саксии, медните съдове и прибори също са част от интериора в южната част на Европа.
В банята се използват по-големи вани, със златни или стоманени тръби.

Аксесоари

Подовете в средиземноморския интериорен дизайн са от теракота и керамични плочки. Мозайката добавя допълнителни красота и стил. Тя може да бъде използвана на стълбите, а също и на плотовете. Гредите на тавана са задължителен елемент, като могат да се използват и декоративни. Бронзовите съдове и вази добавят допълнителен чар, а картините с маслени бои и резбовани рамки са подходящ завършек на интериора в духа на Средиземноморието.

Екстериорен средиземноморски стил

Средиземноморски екстериорИнтериорът с мебели по поръчка в средиземноморски стил може да бъде непълен, ако външният вид на дома не следва същата линия. Испанските и италианските вили, например, са с гладки стени и покрити с каменна облицовка, която придава по-завършен вид. Покривът е равен и покрит с красиви керемиди. Прозорците са големи, а вратите – със сводове, което е характерно за средиземноморската мода. Ако имате двор, в него можете да засадите борове и палмови дървета, които виреят и в нашите климатични условия, а градината можете да покриете с райграс. Пътеките към дома е добре да са оформени с каменни плочи.

Средиземноморският интериорен стил крие своята красота и мистерия в малките елементи: античните предмети, декоративните елементи, цветовото оформление и изключителните мебели по поръчка. Съвършеният вид със сигурност ще очарова гостите Ви.

Източник: MebeliPlam.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to Top