Съвети за избор на кръгла спалня

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:26 am


За тези от вас, които ценят ретро усещането в спалнята си. За тези от вас, които търсят комфорта и функционалността. Може би за вас идеалното легло е именно кръглата спалня!

Кръглите спални и овалните легла отдавна са във фокуса на вниманието на интериорните дизайнери и често се споменаваше за тяхното триумфално завръщане. Ето че сега тези предсказания започнаха да се сбъдват и овалните спални все по-често за предпочитания избор в домашното и хотелско обзавеждане.

Леглата в овална форма ви предлагат комфорт и внасят усещане за нетрадиционност в интериора на спалнята.
Размерите при тези мебели обикновено са индивидуални – в зависимост от пространството в помещението и вашите предпочитания. Тези легла могат да бъдат изработени за един човек, но са изключително подходящи за двойки, които споделят обща постеля, като същевременно държат и на личното си пространство.

Освен комфорт и индивидуалност, овалните спални ви позволяват да се наслаждавате на 360-градусова гледка на спалнята си. Това е голямо предимство за интериори с много прозорци с живописен изглед, а също и за такива, които имат различни фокусни точки, които привличат вниманието, като дизайнерска картина или красива камина. А може да имате прекрасен модерен телевизор с голям екран, на който искате да се наслаждавате с любимия човек? Овалната спалня отново е вашето решение!

Тъй като овалните легла имат много предимства, вероятно вие вече сте решили, че ще поръчате спалня с кръгла форма. Но преди да я закупите, искате да сте сигурни, че ще направите най-добрия избор, нали? Точно това е целта на настоящата статия.

Ето какво трябва да имате предвид, за да изберете перфектната овална спалня за вас:

1. Избор на размери за спалнята… и дори форма

Големината на овалната спалня е едно от първите решения, които трябва да вземете. Можете да наемете мебелен консултант или интериорен дизайнер за съвет. Повечето готови спални се предлагат с размер на матрака 200 см, но трябва да вземете предвид и останалите елементи на спалнята – рамка, табла и т.н. Освен това преценете големината на помещението и пространството, което заемат останалите мебели в стаята, така че добавянето на новото легло да не отнеме красотата на цялостния интериор, тъй като по този начин ще се изгуби и дизайнът на самата мебел.

Овалните спални имат голямо предимство пред стандартните легла с това, че могат да бъдат поставени като акцент в средата на стаята. Ако осветлението на стаята е в центъра на тавана, можете да разположите кръглото легло под осветителното тяло и по този начин отпада необходимостта от допълнително осветление, като нощна лампа, например. Разбира се, всичко е въпрос на дизайнерски подход и практическа необходимост.

В същото време, дизайнът на кръглите спални може да е такъв, че да позволява и поставянето им в ъгъла на стаята. Тук вече става дума за формата на спалнята. Матракът на кръглите спални разбира се винаги е с кръгла или овална форма, но рамката и таблата й могат да имат най-ранообразни очертания, според вашето желание. Ако поръчате спалнята си с ъглова рамка и табла, можете да поставите леглото и в ъгъла на стаята, като по този начин оползотворите пространството наоколо по по-нестандартен начин.

2. Аксесоари за овалните спални

Кръглите спални не се изчерпват само с матрака, който е овален, но може да бъде и класически правоъгълен. Както споменахме в предишната точка, вие можете да поръчате леглото си с различни по размери и форма рамки и табли. Към спалнята могат да се добавят вградени нощни шкафчета, ракли, поставки за напитки и други – всичко зависи от вашата необходимост, желание и виждания за интериорния дизайн на спалнята ви.

Таблите могат да бъдат ниски и да служат само за подпиране на главата, докато четете, гледате телевизия или пиете сутрешното си кафе, например, като в същото време да ви дават поглед върху цялата спалня. От друга страна таблата на спалнята може да има по-скоро естетическа функция и да замества декорацията на стената. Тогава тя трябва да е по-висока, като може да бъде гладка или с различни елементи, които да са издъбани в дървото или рисувани.

Таблата може да бъде и тапицирана, като съответно ще трябва да изберете какъв тип да бъде тапицерията – от плат, кожа, коприна или друг тип материал. Освен това ще трябва да изберете и как да изглежда самата тапицерия – да има ли дунапрен, който да омекотява, цялата табла ли да покрива или само част от нея, каква да е дебелината му. А също така и как да изглежда покритието – гладко покритие, с или без допълнителни декоративни елементи и т.н.

Същото важи и за останалите аксесоари към овалната ви спалня – разположението на нощните шкафчета, къде да са разположени поставките, дали да са подвижни или не и т.н. Добре е предварително да помислите по тези въпроси и имайте предвид, че всеки допълнителен елемент ще оскъпи цялостната изработка на кръглото ви легло.

3. Спално бельо за кръглите спални

Преди закупуването на овална спалня, трябва да вземете предвид и нещо, което на пръв поглед може да изглежда незначително, но с което в последствие може да срещнете сериозни проблеми. Става дума за спалното бельо, завивките, одеялата, дори за шалтето. А за тези от вас, които държат на перфектната визия и съвместимост на всички елементи в интериора, може би дори възглавниците ще създадат известни затруднения, от което следват и проблеми при избора калъфки за тях.

И в края на тази статия, ви предлагаме да разгледате няколко снимки на овални спални, които да ви дадат отправна точка за собствения ви проект:

Back to Top