Как мебелите да изглеждат като нови за по-малко пари?

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:25 am


Обзавеждането, и особено меката мебел, (дивани, канапета, фотьойли) губят от своя блясък с времето, а купуването на нови не е евтино. И не говорим само за пари – колкото и приятно да е да имаш нещо ново у дома, изборът изисква немалко време – обикаляне в търсене на качествена мебел, пробване, поръчка, чакане…

Чудите се какво да правите тогава?

В тази статия ще разгледаме други варианти, с чиято помощ мебелите отново да изглеждат като нови, дори ще може да ги ползвате още дълги години. Прочетете я – нищо не губите. След това винаги можете да отидете до близкия магазин за дивани.

Нека да видим какво можете да направите, за да вдъхнете нов живот на меката мебел?

1) Първо, оценете състоянието й – какво не ви харесва, и на база на това можете да прецените какво да правите.

2) Второ, вижте какви възможности имате.

А. Вече не помните истинския цвят на дамаската, която през годините се е покрила със стари петна, наслоена мръсотия и прах. А за миризмата да не говорим…

Може би едно почистване ще реши проблема. И то за дълго.

Почистването на дивана или канапето обаче е бавна, сложна и досадна задача – отнема часове, а после съхненето… поне седмица. Така е, но ако го правите сами. Затова ви препоръчваме да се възползвате от услугите на фирма за професионално пране на мека мебел. Ще си спестите време, нерви и усилия, а цената не е висока.

За да ви помогнем, се обърнахме към фирма „Мебеле“ ЕООД за малко повече информация по темата. Те ни обясниха, че средното време за изпиране на един диван е между 20 и 40 минути. Освен това, обещават, че ще изсъхне напълно за не повече от 7 часа. Тоест, можете да ги повикате сутринта, те вършат своята магия, а вечерта вече можете да се опънете на дивана пред телевизора.

Допълнителното удобство е, че прането на дивана побеждава дори упоритите замърсявания, а фирмите за професионално почистване на мебели ще ви помогнат да се освободите и от неприятната миризма, която мебелите приемат с времето. „Мебеле“ използват безвредни за хората и животните живи организми (батерициди), които ефективно се справят с източника на неприятния аромат.

Б. Платът се е поизтъркал, а на места дори липсва? Може би се виждат дупки от цигари и явни следи от котката или кучето? Или точно този нюанс на бежовото, в съчетание оранжево-сините цветчета, вече не ви се струва толкова добра идея?

Тук добра работа ще свърши смяна на дамаската или иначе казано, претапициране.

Ако сте по-сръчни, можете да свършите това и сами. В някоя от следващите ни статии ще дадем идеи как да го направите. Но ако ви изглежда трудна задача или нямате желание да си губите времето, отново можете да се доверите на експерти. Цените за смяна на дамаската са малко по-високи, но и усилията не са малко. А резултатът ще е може би дори по-добър от нова мека мебел!

Предварително трябва да знаете, че не всеки плат е подходящ за тапициране на мебели, а това в някои магазини „забравят“ да го споменат. Често се случва закупуването на плат за завеси, който се протърква буквално за месеци. Другото, което е важно, е да не „залитате“ към облицоване с изкуствана кожа на седалките на столовете и местата на диваните и канаетата, където често се сяда. Може да изглежда красиво, но т.нар. „еко“ кожа също не е достатъчно издръжлива и бързо се протрива, напуква и започва да е лющи. Платът за мебелите трябва да е качествен и да не се пързаля, затова се допитайте до професионалисти.

В. Стърчаща пружина тук, липсващо краче там… Седнете ли, диванът скърца така зловещо, че се опасявате някой ден да не се озовете на земята?

Добре, признаваме, че в този случай може би е добре да се спрете на нова мека мебел.

Но защо не опитате първо с ремонт?

Повечето тапицери ще ви помогнат за това, а като добавите и изпиране на дивана, може да се окаже че с малка инвестиция на време и пари, сте спестили немалко от нови мебели.

Невинаги евтиното излиза скъпо. Стига да сте преценили ситуацията достатъчно добре и където не можете да се справяте сами, да се обръщате, поне за съвет, към експерти.

Back to Top