Научете повече за… инфрачервено отопление

В тази статия малко ще излезем от мебелната тематика, за да се спрем на една тема, която ни се стори интересна, а смятаме, че е малко позната. Става дума за инфрачервено отопление.

Инфрачервено отопление съществува от създаването на земята. Нашият най-голям източник на инфрачервено отопление е, разбира се, слънцето – можете да се почувствате топлината му върху кожата си дори в най-студената зима. А усещането за топло или студено, не винаги зависи от температурата на околния въздух. Например, сноубордистите и скиорите не замръзват, докато карат на студен въздух, ако времето е слънчево.

Същият принцип важи и когато става дума за инфрачервено отопление във вашия дом. Панелите за инфрачервено отопление излъчват топлината си върху всички обекти в пространството по същия начин, както би направило слънцето. Когато инфрачервените вълни докоснат повърхност, топлинната енергия се освобождава, независимо от температурата на околния въздух. Повечето обекти абсорбират инфрачервена топлина и след това бавно я освобождават обратно в пространството, като това важи и за хората. 

Инфрачервено отопление – как работи ?

Съвременното инфрачервено отопление работи чрез невидимо за около излъчване на електромагнитни вълни с дължина на вълната между 780 nm и 1 mm. Светлината от инфрачервено отопление не се вижда, защото е извън видимия спектър.

Топлината, произведена от инфрачервено отопление е всъщност базирано на светлина, невидима за очите ни. Причината да усещаме топлината от нашето инфрачервено отопление е, защото кожата и дрехите или други предмети поглъщат светлината. Ефектът от съвременните панели за инфрачервено отопление е подобен на разликата между това да стоите на слънце, вместо на сянка. Чувствате топлина, когато сте на слънце, защото дрехите и кожата ви поемат светлината и тя ви топли. Когато сте на сянка, светлината не достига и до вас. 

Трябва ли да използвам инфрачервено отопление?

Не можем да ви кажем „трябва“ или „не трябва“ да използвате инфрачервено отопление, но по-долу ще ви опишем как то би могло да ви е от полза.

Тъй като ползването на инфрачервено отопление не затопля въздуха, а предметите, то осигурява приятна топлина, без да изсушава въздуха. По този начин модерното инфрачервено отопление е максимално близо по усещане до естествения ефект от слънцето през лятото, но без наличие на вредни UV лъчи.

Инфрачервеното отопление затопля предметите, като по този начин ви добавя енергийно ефективна топлина. Нагревателите на инфрачервено отопление могат да осигуряват топлина, когато и където имате нужда – зонално, на индивидуален термостат или чрез контролер.

Инфрачервено отопление можете да използвате за целия си дом. Зоналното инфрачервено отопление е особено ефективно за намаляване на общите разходи за отопление. Защо да отоплявате цяла къща или апартамент, ако използвате само една-две стаи и то в определени часове на деня? С помощта на зоналното инфрачервено отопление, можете да отоплявате само помещенията, които вие прецените.

Месечните разходи за инфрачервено отопление са значително по-ниски, в сравнение с други методи за отопление.

Можете да избирате между стандартни нагреватели за инфрачервено отопление, както и декоративни – красиви произведения на изкуството, които можете да поставите на стената или тавана.

Панелите за инфрачервено отопление обикновено изискват малко поддръжка, нямат филтри или изпускателни тръбички (подобно на климатиците), което ви осигурява повече чистота. Панелите за инфрачервено отопление са много издръжливи и, в зависимост от характеристиките си, могат да работят 100 000 и повече часа.

Панелите за инфрачервено отоление могат да се управляват ръчно или чре интелигентни безжични контролели.

Инфрачервеното отопление – предимства

Инфрачервеното отопление бързо се налага на пазара като предпочитана отоплителна система за дома или офиса. To има много предимство и по-долу ще споменем само по-важните от тях:

  • Панелите за инфрачервено отопление са изключително енергийно ефективни и могат да намалят консумацията на енергия с до 50%.
  • Цената за инфрачервено отопление е сравнително ниска, тъй като не плащате за инсталация – нужен ви е само разклонител, близо до инфрачервения панел, а поддръжката е минимална.
  • Съвременното инфрачервено отопление е не само удобен метод за затопляне на помещения, но не вреди на здравето.
  • Панелите за инфрачервено отопление са екологични – освен ниските разходи за енергия, отоплителните панели са изработени от рециклиран материал.

Инфрачервено отопление: недостатъци

Разбира се, използването на инфрачервено отопление може да има и своите недостатъци. Вижте ги по-долу:

  • Ограничена способност за затопляне – нагревателите, предлагащи инфрачервено отопление са отлични за затопляне на едно помещение, но те имат ограничение топлина, особено когато се движите из стаята. Движението на лъчите от инфрачервено отопление е по права линия и може да не е от полза, ако има няколко човека в помещението.
  • Безопасност – ако имате малки деца, инфрачервено отопление може би не е най-идеалният избор, панелите са нагрети и могат да бъдат опасни. Въпреки това, производителите предлагат все по-безопасни нагреватели за инфрачервено отопление, които са скрити и отделят топлина с помощта на малък вентилатор. Старите модели инфрачервено отопление пък имат автоматичен изключвател за допълнителна безопасност.
  • Когато са изключени, панелите за инфрачервено отопление спират да затоплят помещението – тъй като инфрачервено отопление може да имате само в определени зони, когато го изключите стаята бързо започва да губи топлина.

Лесно можете да видите, че ползите от използване на инфрачервено отопление са повече от техните недостатъци и затова можете да сте сигурни, че залагайки на инфрачервено отопление, ще получите ефективност на приемлива цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to Top