Как да направим градинско езеро с готова обшивка

Градинско езеро с готова обшивкаОбшивките за градински езера са хита в обзавеждането и оборудването за градина. Не са скъпи, а освен това имате милиони възможности да изградите езерце по Ваш вкус. Както и безкрайни възможности за външен вид, размер и стил, които за подходящи за Вашата градина.

Самото изграждане на езерото е бързо и лесно, защото когато използвате готови обшивки, много голяма част от работата е вече свършена.

Днешната статия е своеобразен наръчник, в който ще видите как да се сдобиете с езеро само в 4 лесни стъпки с помощта на готова обшивка.

Следвайте ги дословно или ги използвайте като трамплин към творческото изграждане на вашето езерце. Не е толкова трудно, колкото си мислите. Трябва ви просто малко време да си представите как искате да изглежда, да планирате, да изградите и озелените езерото и красивата добавка към градината Ви е готова, а ефектът ще видите мигновено.

Повечето обшивки са направени от твърда смолиста пластмаса или фибростъкло. Тези материали са идеални за малко градинско езерце. Те осигуряват възможно най-лесната му инсталация с гъвкавоста си.

Стъпка 1: Направете план

Изберете свободно пространство, на което искате да се намира езерото. Добре е да изберете такова място, което се вижда през прозореца на къщата Ви.

След като веднъж сте решили къде ще сложите езерцето, изчистете мястото от трева и други насаждения. Тогава поставете обшивката наобратно върху мястото и с градински маркуч, въже, пръчки или тебешир очертайте формата му в прахта. Препоръчваме Ви да използвате спрей за боядисване, тъй като той не се отмива с вода и мястото, кото сте отбелязали, ще се вижда по-дълго време.

Стъпка 2: Изкопайте дупка

Изкопайте дупка 5 см дълбока и 5 см широка по линията на езерцето. Махнете всички камъни и корени, които намерите. След това изкопайте дупка с нужната дълбочина и широчина по вече маркираните очертания.

Използвайте нивелир, за да прецените дали дъното на дупката, която сте изкопали, е равно. От време на време пробвайте дали „езерото“, което сте подготвили, съвпада на формата и размера на изкопаната дупка. Когато приключите, изсипете около 5 см пясък на дъното, след което поставете отгоре обшивката.

Стъпка 3: Пълнене на езерото

Вашата задача е ръбовете на езерото да съвпаднат с нивото на земята. Издърпайте покритието от дупката, ако се налага да направите корекции. Понякога за наместването на обшивката помага лекото й люлеене напред-назад в дупката.

След това бавно се добавя вода, като в същото време използвайте пясък за запълването на пространството между езерото и разкопаното. Когато приключите с пълненето, напълнете с пръст под ръба на езерото за опора.

Стъпка 4: Оформяне на ръбовете

Скрийте ръба на езерото с камъни. Поставете ги така че по-голямата им част да са опрени на пръстта, а не на самия ръб на езерото.

С това вашата работа приключва. Можете да се похвалите, че вече имате собственоръчно направено градинско езерце. Сега започва работата ви по озеленяването и декорацията му, с което ще ви запознаем в някоя от следващите ни статии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to Top