Английските столове през 18. век

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:26 am


Английски фотьойл, средата на 19. в.
Английски фотьойл, средата на 19. в.

В началото на грегорианската епоха, дизайнът на мебелите е по-тежък. Столове са с тромава визия, липсва благородническата отсянка на френските оригинали.

Но тогава елегантните линии в концепцията на кралица Ана стават основа на кулминацията на златната ера на английските мебели. Въпреки че периодът е доминиран от имената на най-големите имена в модата като Адам, Чипъндейл и Шератон, има стотици малки фирми, които създават превъзходни образци на регионалния дизайн.

Англичаните винаги отдавата голямо значение на решенията на практически проблеми. В този период архитектите и мебелните предприятия съдзавата усещане за изграждане на цел и стил  с цел наслада за окото. Това се усеща в китайските и готическите стилове, където независимо от преследването на линията и модела, се запазва чувството за мярка и финес.

В годините, когато става по-лесно и зачестява пътуването между държавите, френският и италианският мебелен дизайн оказва още по-голямо влияние върху британските мебели (това се е случило два пъти през столетието).

Британски фотьойли, 1765–75
Британски фотьойли, 1765–75

През 1828 г. първия патент за предвестника на навитите стоманени пружини променят основната форма и структура на столовете, като прави революция в дизайна мебелите за седене. За да може столвоете да се изградят така, че пружината да бъде адекватно покрита  с мека седлка, мястото за сядане трябва да е по-голямо и по-дълбоко в основата на стола. По този начин столовете отново придобиват тежък и тромав вид, който по-малко залага на елегантността.

Back to Top