5 интересни факти за мебелите

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:25 am


Случвало ли ви се е да седите на стола си или да релаксирате на удобния си диван и да си зададете въпроса каква история се крие зад създаването му? Кой ли е бил първият човек в света, който е правил това? Или чия е била страхотната идея?

В днешно време, ако се огледаме около нас, ще открием най-малко няколко стола, маса или шкаф. Накратко, заобиколени сме от мебели навсякъде – у дома и в офиса. Когато се излежаваме в леглото, гледаме телевизия на дивана, четем книга или списание на люлеещ се стол – всяка част от обзавеждането ни има история.  Мебелите не са изобретени погрешка – те са създадени от гении, за да можем да се наслаждаваме на всяка секунда от нашето време по най-комфортния начин. Нека да хвърлим малко светлина, като се поровим малко в историята на мебелите.

История на леглото

 

Леглата се използват от древни времена – има данни за това още от 3600 г. пр. н. е. През цялото това време леглото е било направено от естествени материали като слама, палмови листа и животинска кожа.

Първото легло с модерен дизайн е направено през 12-ти век от дърво. А 17-ти век става време на нвероятни легла – дизайнът на спалните се отличава с все повече и повече импровизации, като най-заможните хора във Франция и Англия започват да използват коприна и златни платове за декорация на леглата си.

Как е изобретен диванът?

5 интересни факти за мебелите 1

Бернард Кастро изобретява разгъваемния диван, като го кръщава Castro Convertible. Това е върхът на еволюцията на модерните дивани по това време. Същата година, 1931 г., Уилям Бруер изработва в САЩ първата рамка за диван. С това те стават известни в целия свят.

Каква е историята на люлеещия стол?

5 интересни факти за мебелите 2Люлеещите столове са изобретени в Англия през 1725 г. Някои вярват, че са били изработени от Бенджамин Франклин, но някои историци твърдят, че по време на изобретяването, той е бил дете и така се създава противоречие, което не може да бъде изяснено и до днес.

Въпреки всичко, столовете стават известни заради майсторска изработка, а не толкова заради името на Франклин. Има много различнни модели на люлеещите столове като Bentwood Rocking Chair от 1860 г., който става хит и до ден днешен е един от най-търсените на пазара. Сгъваемите люлеещи се столове от 1920 г. също се радват на голям успех, но мебелните дизайнери създават нови, по-смели и комфорти модели.

Интересен факт: Денис Истърлинг от Атланта държи рекорда за най-дълго люлеене на стол – цели 480 часа без прекъсване.

Откъде произлиза масата?

Ранните прототипи на масата са използвани още от египтяните, но те са били използвани само за поставяне на предмети върху тях, както и за играене на игри. Китайците изработват маси от дърво или метал и ги използват като произведение на изкуството.

По-късно гърците започват да използват масите за хранене, а не само за украса или за поставка. Римляните също използват маси, познати като Mensa Lunata. По-заможните по това време използват маси, изработени от много скъпи материали, като дори са имали маси, декорирани с голямо количество скъпоценни камъни.

Еволюция на стола

Едва след 16-ти век столовете стават достъпни за употреба от нормалните хора. Преди това те са били предназначени само за кралете и кралския двор. На бедните е било позволено да седят на трикраки столчета и пейки.

Египтяните използват ранни прототипи на столове – фина изработка от дърво и покрити с кожа и плат. Столовете по това време са много по-ниски, в сравнение с тези, които се използват в днешно време. Много от историческите столове са измерени на височина от 25 см. С течение на времето дизайнът еволюира и са създадени дизайни и изработени велики шедьоври.


Всички тези факти са очарователни, защото можем да разберем еволюцията и времето, което е отнело да бъде създаден обект, който винаги можем да открием на една ръка разстояние около себе си. Днес можем лесно да наемем обзавеждане или да поръчаме по интернет, но красотата им се крие в идеята и историята зад всяка една мебел, намираща се в дома или офиса ни.

Back to Top