20 направи си сам идеи за коледна декорация на дома по празниците

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:25 am


Декорацията на дома за коледно-новогодишните празници е това, което ни носи усещането за уют и топлина Но не е нужно да е скъпа, за да носи радост и настроение, не само на най-малките.

Коледа наближава, а украсата на коледната елха е само началото. Затова в тази статия ти даваме цели 60 идеи за вдъхновение как да украсиш дома си за празниците. Няма време, затова да започваме…

1. Коледна елха пред вратата

Коледният венец на вратата ти изглежда малко самотен? Сложи малко коледно дръвче да му прави компания. То ще добави акцент и допълнителен чар

2 Имитирай огън

Част от магията на коледните празници е камината и огънят в нея. За съжаление, малко от нас могат да си позволят да имат къща с камина, или дори само камина в апартамента. Но лесно можеш да си направиш имитация и да поставиш в нея няколко дръвчета и зелени клончета, за да акцентираш празника.

3. Украса за прозорците

Коледен венецДобави щипка красота към коледната украса, като поставиш красив ръчно изработен венец от обръч за бродиране или просто коледен венец от прихванати зелени клонки.

4. Направи си сам коледна елха

Направи си сам коледна елхаИзползвай прежда, за да оформиш мини версия на коледно дръвче на стената или върху някой шкаф. Включи и децата в декорацията й, като добавят лека украса от хартия или плат, закачайки ги с тиксо. Те могат и сами да направят „играчките“ за елхата, а ти можеш да им помогнеш.

Виж още идеи за ръчно направени коледни дръвчета

5. Пресъздай звездното небе

Всички знаем за символиката на коледната звезда. Можете да продължите красотата й от елхата към цялостната интериорна украса. Направени от съчетание на хартия, метал и дърво звезди в различни размер и форми, може да закачиш навсякъде в дома си с помощта на канап. Така ще създадете усещане за триизмерна стена на галерия. И най-хубавото е, че не е нужно да ги сваляш веднага след празниците – може да оставиш да красят дома ти цяла зима.

6. Украса за рафтовете

Подаръци като украса за рафтоветеПод елхата са се събрали твърде много подаръци? Или нямаш коледно дръвче?  Използвай рафтовете.
За да не стане кичозно, увий подаръците, вместо с различни шарени опаковъчни хартии, с кафява амбалажна – хем е по-евтино, хем няма да пострада интериорния дизайн. За декорация добави черни, бели и сребристи елементи, а за още по-празнична визия можеш да използваш зелени клонки.

7. Гирлянди навсякъде

Не, тук не става дума за стандартните лъскави гирлянди, които виждаме на всяка сергийка през декември. Вземи такива, които имиитират елхови клонки и сложи на касите на вратите, като кант на шкафовете, а защо не и на рамката на спалнята.

8. Започни обратното броене с ръчно направен календар

Ръчно направен календарТова е един забавен начин за създаване на празничен дух още преди Коледа. А също така не само да овладеш нетърпението на малчуганите, но и да по забавен начин да ги въвлечеш в подготовката.

Става дума за ръчно направен календар – украса, с който заедно да броите дните до празника. Направи (или купи) торбички от муселин. Ако имаш зебло или друг подобен материал също е подходящо – зависи от стила на интериора и декорацията в дома. Накарай децата да ги изрисуват, боядисат или декорират с различни подходящи орнаменти – звездички, панделки, пейети, мъниста, клонки… каквото се сетиш. На всяка торбичка трябва да има дата – дните, оставащи до Коледа.

След това напълни всяка от торбичките с лакомства (които не се развалят, разбира се), със задачки по подготовката за празника или хубави пожелания и ги окачи на панделка или на стара стълба, която е предварително почистена и подходящо декорирана (една-две ръце лак или боя биха свършили чудесна работа).

Всеки ден отваряйте заедно торбичката със съответната дата. И нека броенето да започне!

9. Направи поставки за свещи

Само с няколко чашки за еднократна употреба можеш да направиш красиви поставки за празничните свещи. Вземи няколко бели пластмасови или картонени чашки и флумастри. Изрисувай ги подходящо. Децата също могат да се включат. След това напълни чашите с мъх, така че свещите да се задържат.

Резултатът? Красиви свещници, които добавят светлина в твоя ден!

10. Декорация за антрето

Коледните играчки могат да се използват не само за украса на елхата. Можеш да украсиш с тях закачалката на входа, за сложиш няколко на входната врата, на или около венеца. Можеш да сложиш дори на перилата на стълбището, за да създадеш по-ведро настроение за всички във входа.

11. Елхови клонки

Ако нямаш място за елха, или искаш да „отвориш“ пространството със зеленина, няма нищо по-лесно. Вземи няколко големи буркана, може и с различни размери, и сложи в тях клонки от вечнозелени храсти или дръвчета. Добави към тях коледна украса и готово.

За да е по-интересна декорацията, можеш да изрисуваш бурканите с боя за стъкло.

12. Постави акцент с бонбони

Украса с бонбониКупичка с лакомства за празника звучи привлекателно, а е не само вкусно, но и красиво, точно в духа на празниците. Можеш да минеш и на следващото ниво и то само за няколко минути!

Раздели бонбоните по вид, според опаковката им. Вземи всички бонбони от един вид и ги постави на дъното на подходящ прозрачен съд. Направи същото с останалите и.. готово! Ефектна, бърза, лесна и.. вкусна украса.

13. Украса с различно предназначение

Лъскавите топки за елхата изглеждат добре не само на дървото. Те могат да се превърнат в чудесна коледна декорация, сложени в купа върху „подложка“ от елхови клонки.

14. Украси вратите

Украси вратитеДръжките на интериорните врати, на шкафовете, както и на прозорците у дома често са подценявани като възможно място за украса. Но знаеш ли, че можеш да ги използваш за ненатрапчиво внасяне на коледно настроение? Съвсем лесно е.

За една дръжка ти трябват 40-50 см текстилна панделка и 1 шишарка. Разрежи панделката на две, и първата част залепи за основата на шишарката с инстантно лепило, като оставиш двата й края свободни. Тях ще използваш след това за регулиране на дължината, когато закачаш ръчно направената украса за вратата.
От втората част направи панделка и я залепи за първата.

15. Коледен „банер“ на вратата

Коледен "банер" на врататаМожеш да замениш стандартния коледен венец на вратата с интересно послание. Всичко, което ти трябва е основа, която да можеш да закрепиш на вратата, букви от плат, които да залепиш на основата и малко въображение.

16. Бяла Коледа сред цветята

Вземи хартия, имитираща брезова кора и облепи с нея саксиите. Можеш и само да ги пристегнеш с бели панделки, ако искаш да ги смениш по-късно.

Разходи се в гората и си намери красиви шишарки. Напръскай ги си изкуствен сняг и ги постави между саксиите.

17. Нарисувай си коледна елха

Нарисувай си коледна елхаЧерна дъска, тебешир и малко желание и кухнята може да се сдобие с нестандартна елха за няколко минути. Ако искаш повече блясък, можеш да вземеш различни фосфоресциращи фигурки и да ги залепиш отгоре. Малките нощни лампи също биха могли да свършат работа.

18. Не изхвърляй празните бутилки от вино

В кошчето за боклук може да откриеш новите празнични свещници за Коледа. Бутилките от вино лесно могат да се превърнат в красива декорация за празниците. Само трябва да прикриеш етикетите със сребриста опаковъчна хартия и да вържеш красива панделка върху нея. След това сложи свещ с подходяща дебелина в гърлото на бутилката и декорацията е готова.

19. Нанижи чорапчета

Дори да нямаш камина, винаги има място, на което можеш да Декорация с чорапчета. Первазът на прозореца е един добър вариант. Самата украса е доста лесна, а и ефектна.

Използвай преправени стари пуловери или направо чорапи, които отдавна са „без половинки“. Приший им закачалки за кърпи и ги нареди на мястото, където искаш да е декорацията.

На плоска подвърхност над тях постави свещи, в сребърни свещници. Можеш да ги замениш и с коледни лампички.

За да завършиш декорацията на стената отзад окачи звезди и/или венци от житни стръкове – ръчно изработени или купени.

20. Дядо Коледа със зелена коса

Всяка година ти подаряват коледни чаши за чай и вече нямаш къде да ги слагаш? Използвай ги за декоративни коледни саксии.

Саксии от коледни чаши

 

 

Back to Top