10 принципа за организиране на всяко пространство

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:25 am


Чувствате ли се затрупани от неща? В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да направите така, че по-лесно да откривате каквото ви е необходимо и без усилие да поддържате ред у дома.

Вероятно знаете колко страхотно е чувството домът да е подреден, докато от друга страна, постоянният хаос може да е доста фрустриращ. Опитайте тези 10 прости принципа на подреждането, които са приложими по всяко време и за всяко пространство

1) Разберете кои са пасивните и кои – активните зони в дома ви

Активните зони са точките, през които преминавате или докосвате всеки ден (обикновено по няколко пъти дневно) и включват антрето, горните чекмеджета, етажерките и шкафовете, които са на нивото на очите.

Пасивните зони са по-рядко използвани пространства в интериора, като гостната, гаража и/или мазето, много високи и много ниски полици, както и кътчетата, намиращи се дълбоко в килерите.

Основната грешка на органзирането е да поставите в основните активни зони неща, от които не се нуждаете често. Например, не съхранявайте резервните електрически крушки в най-горното чекмедже – те са ви необходими не по-често от веднъж на няколко месеца.

2) Нека откритите пространства са наслада за окото

Във всеки дом има както открити, така и закрити (или скрити) места за съхранение. Но нека това, което избирате да покажете, доставя удоволствие.

В дневната е подходящо място да поставите книги (можете да ги подредите по цвят, ако се чувствате в творческо настроение). Съшо така можете да сложите по полиците малки симпатични предмети,  настолни игри или събрани видео игри. По същия начин, в кухнята откритите пространства могат да се използват за чаши за вода или любим сервиз чаени чаши, вместо пластмасови кутии за храна.

3) Нека нещата да бъдат лесно откриваеми

„Далече от очите, далече от ума“ е изключително добра форулировка за подредбата на дома. Прозрачните кутии и контейнери са идеални, когато искате да можете да видите съдържанието с един поглед. Оворените кошници могат да скрият предмети от погледа ви, въпреки че дават възможност да видите какво има вътре.

Ако използвате непрозрачни кутии за съхранение, поставете етикети с ясно описание какво има в тях. Можете да отидете и по-далеч и да поставите снимка на всеки предмет, заедно с етикет (фотоапаратите за моментни снимки са идеални за тази цел).

Ако го виждате, хаосът е по-малко

4) Поддържайте реда лесно

Това е особено валидно, когато става дума за поддържане на реда при играчките и изобщо в детската стая, но всеки би могъл да се възползва от този подход.

Когато наистина ни трябва нещо, го намираме, независимо къде е то. Но, когато дойде време да бъде прибрано, всички понякога ставаме малко мързеливи. Затова, за да може нещата лесно да бъдат върнати на местата им, използвайте достъпни за използване кошчета, кутии и кошници, както и удобна система за организиране на файловете, а за най-често използваните неща, по възможност монтирайте куки, на които да ги окачвате.

5) Организирайте по логика на използване

Най-добрият пример за това е комлектът за оказване на първа помощ. Например, ако ви е необходима лепенка, вероятно ще имате нужда и от марля, спирт и риванол за почистване на раната. Има възможност да са ви нужни и пинсети, ако има частици, които трябва да бъдат извадени. Т.е. на едно място е събрано всичко, което ви е необходимо за завършване на задачата по почистване и превързване на рана.

Помнете това, когато подреждате и организирате вашия дом и поставяйте нещата, които най-често се използват заедно на едно място.

Например, можете да направите кутия за лекарства, друга – за почивки, за канцеларски материали, за готвене през почивните дни или когато идват гости и т.н. Кутиите за обувки с поставени етикети на тях ще свършат страхотна работа.

Кутии, подобни на сета за първа помощ

6) Създайте кътче за нещата, които се използват постоянно или са за връщане

Всички имаме неща, които са в непрекъснато движение – чантата, ключовете, каишката на кучето, предмети, които са ни дадени назаем или са забравени и чакат да бъдат върнати на собственика им, подаръци, които скоро ще подаряваме и т.н.

Вместо тези предмети да се трупат или да са разхвърляни из цялата къща и да създават хаос, отделете им специално кътче, в което да бъдат подредении и да не пречат. Така ще ви е по-лесно да ги намерите, когато ви потрябват.

Ако има място до входната врата, това е най-логичното място – можете да поставите няколко кошници на рафта или върху шкафа за обувки, да монтирате кукички точно до вратата или дори да поставите няколко нови полици.

7) Разделяйте и владейте

Големите чекмеджета са предпоставка за хаос. Затова, във всяко чекмедже, в което може, поставете органайзер за нещата в него. Това важи както за чекмеджетата с прибори за хранене в кухнята, така и за това на бюрото ви за малки канцеларски материали, дори онова чекмедже, в което поставяте всички малки нещица, които не искате да ви се пречкат и няма къде да поставите (слънчеви очила, ключовете от мазето, резервния ключ от колата и т.н., и т.н.)

10 принципа, с които да поддържате ред във всяка стая

8) Мислете във височина

Какво се случва, когато вземете нещо, намиращ се най-долу на купчина? Точно така, тя се свлича надолу. И след това, когато го върнете обратно, логично е да го поставите най-отгоре, нали? А това просто съсипва целия ред и то, без да споменаваме възможността целият куп, просто да се изсипе върху вас.

За да избегнете този кошмар в подреждането и организирането, подредете нещата вертикално. Добавете нови рафтове, за да увеличите капацитета на шкафовете, съхранявайте тиганите и тавите на вертикални поставки и монтирайте държачи за метлите и моповете, на които да ги закачате. Така, освен че няма да пречат, няма и да поемат влага, да мухлясват и да задържат неприятната миризма на влага.

9) Изберете подходящо място за съхранение, според това, какво ще държите там

Да откриете, че някои от най-ценните ви притежания, като стари семейни снимки, книги, сватбената рокля на баба ви, са съсипани, заради неправилно съхранение, може да ви разбие сърцето.

За да избегнете подобни неприятни моменти, вземете превантивни мерки. Снимките, книгите и всички останали хартиени спомени, сувенири и ценни предмети трябва да се съхраняват на сухи места, в контейнери, без киселини, по възможност с по-малко пряка слънчева светлина и достъп на кислород. Можете да подредите в албуми не само снимките, но и стари поздравителни картички, марки и други хартиени сувенири.

Текстилът трябва да се съхранява в дишащи кутии или в специално предназначени за това пликове, отново по възможност на сухо място.

10) Поставяйте тежките предмети ниско

Никога не трябва да ви се налага да балансирате с нещо тежко на стълба или стъпили на стол. Поставяйте тежките предмети на височината на талията или по-ниско. Това включва големите кутии, кухненското оборудване (някои миксери и сокоизтисквачки, които уж можете да приберете в шкафа, но тежат учудващо много!), както и всичко останало, което ви коства усилие при повдигане.

Освен това, в случай на земетресение, не искате нещо тежко да падне отвисоко на вашата или нечия друга глава, нали?

И така, това бяха 10 основни принципа на подреждането у дома. Споделете с нас кое е вашето най-голямо предизвикателство в подреждането.

Back to Top