Топ 10 на грешките в интериорния дизайн – II част

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:27 am


Отделете достатъчно време на обмислянето на интеиорния дизайнДа се научите от грешките си е основното умение в интериорния дизайн. Но защо трябва да загрозявате дома си, като можете да научите това, което други преди вас са установили. С повече внимание и предварително планиране можете да избегнете 10-те най-често срещани пропуска в интериорния дизайн, които ние ви показваме в две поредни статии.

[Топ 10 на грешките в интериорния дизайн – I част]

6. Купувате мебели, преди да сте проверили размерите на помещението

Първо преценете размера на стаята и след това купувайте мебелите

Поставянето на прекалено големи мебели в стаите има много висока цена. Така помещението ще изглежда по-малко и тясно, ако обзавеждането не се постави правилно. По принцип няма нищо лошо в големите мебели, ако стаята може да ги „поеме“, но използването на по-малки мебели при всички положения ще „отвори“ стаята и ще й даде усещане за простор и свобода.

И още нещо, което е изключително важно! Уверете се, че вашите мебели могат да преминат през вратата!

7. Претрупвате стаята с мебели и интериорни аксесоари

Старайте се да има въздух в помещението и да не е претрупано с мебели

Всеки интериорен дизайнер ще ви каже, че обзавеждането на спалнята ви отразява състоянието на духа. Същото се отнася и до останалите стаи в жилището ви. Стая, която е претрупана с маси за кафе, дивани, табуретки и друга мека мебел, хартиени кошници и всякакви мебели и аксесоари, може да ви накара да се чувствате като в затвор и стоейки в това помещение, да усещате умора и напрегнатост. Не забравайте да оставите достатъчно място за движение в стаята. Не се изкушавайте от идеята да запълните всяко празните пространство в помещението. Оставете стаята да „диша“. Така ще ви бъде много по-лесно да се отпуснете на спокойствие.

8. Не комбинирате цветовете

Правилната комбинация от контрастни и комбинираши се цветове ще донесе повече уют в стаята

Цветовете в една стая не се изразява само в това каква боя  или какви тапети има по стените. Нюансите и багрите на обзавеждането и интериорните аксесоари до голяма степен влияят на настроението ви. Недайте да наблягате само на един основен цвят, дори да сте сигурни, че искате това да е основния тон на стаята. Добавете контрастни и синхронизиращи нюанси в цветовите схеми и няма да съжалявате. Има голям избор на цветови решения за различните помещения не само при тапетите, а най-вече по отношение на латекса и блажната боя. Във всеки магазин ще ви помогнат за точния нюанс, който искате, като имате възможност да го смесят на място или да го направите сами, у дома.

9. Лошо осветление

Доброто осветление ще направи интериора ви прекрасен

Всеки проект може да изглежда добре на тъмно, но какво се случва, когато включите светлините? Като изграждате вашите интериорни проекти, не забравяйте да вземете предвид една от най-важните характеристики на една стая – осветлението. Ще откриете, че то може както да поправи някоя малка грешка в обзавеждането, така и да провали и най-идейния проект. В осветлението се крие емоцията на стаята. Затова светлината в стаята не трябва да е твърде ярка, че ви заслепява, но в същото време твърде оскъдното осветление ще донесе мрачно усещане в помещението. За ваша радост има огромен избор на осветителни тела и ще ви е необходимо само малко проучване, докато намерите точните за вашия дом.

10. Избирате боята преди мебелите и тъканите

Подберете цветовете на стаята според обзавеждането и аксесоарите, а не обратното

Както вече споменахме, цветовете са изключително тънък и важен момент при изграждането на интериорния дизайн. Затова не допускайте грешката да бързате. Не само, че боядисването отнема много време, но и то е един от най-малко подлежащите на промени интериорни елементи. Масата или диван могат да бъдат преместени лесно, но пребоядисването на цяла стая е по-различна история… Затова първо изберете мебелите и други аксесоари за интериора, след това вземете мостри от обзавеждането и килимите, за да може цветовете да са в максимален синхрон с тях. Ще е доста по-лесно да намерите точните нюанси, които да съответстват на мебелите и обзавеждането, отколкото да търсите точните мебели за боята, която сте харесали.

 

А в най-скоро време обещаваме да напишем и статия за материите и цветовете в дома ви, за да ви е по-лесно да направите този нелек избор!

2 Comments

Comments are closed.

Back to Top