Топ 10 на грешките в интериорния дизайн – I част

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:27 am


Грешки в интеиорния дизайн - как да ги избегнемНе е нужно задължително да наемате експерт по интериорен дизайн, за да създадете дома на мечтите си. Въпреки че е полезно, можете и сами да се справите като професионалисти, ако избягвате някои от 10-те често срещани грешки, за които ще ви разкажем в две поредни статии.

В този материал поместваме пет от основните грешки, които можете да допуснете при изграждането на обзавеждането за вашия дом. В следващата статия ще опишем и останалите. За да може вашият дом да е не крепост, а място, където да се чувствате уютно и комфртно и където да се наслаждавате на почивката с най-близките си хора!

 1. Не използвате огледала

Огледалата добавят дълбочина и светлина в интеирора

Огледалата са малко подценяван аксесоар в интериора. Използването на отразяващи повърхности правят стаите да изглеждат по-просторни. Липсата на огледала и прозорци оставя тежко усещане в помещението, сякаш липсва въздух.

Затова не се колебайте да поставите едно или дори две декоративни огледала на стените. Бъдете изобретателни! На пазара има голям избор от размери и форми на огледалата, а също така и такива с различни декоративни елементи по тях.

Поставянето на огледало, не само ще направи стаята ви ще изглежда по-просторна, но и тя ще стане по-светла поради отразяването на светлината.

2. Поставяте снимки и картини твърде високо на стената

Поставайте снимките и картините така, че да могат да бъдат разглеждани спокойно от вашите гости

Изборът на снимка или картина, която да закачите в дома си, е личен. Вие преценявате какво ви харесва и какво е подходящо за интериора ви. Но когато поставяте рамките, трябва да вземете предвид височината на хората, които ще гледат изкуството.  Твърде ниско поставената картина или снимка може да причини болка в гърба на вашите гости, а много високо закачената – просто няма да се вижда.

Височината, на която поставяте снимките също помага за възприемането на стената, правейки я да изглежда по-висока или по-ниска.

3. Не отделяте достатъчно време на обмислянето на дизайна

Отделете достатъчно време на обмислянето на интеиорния дизайн

Интериорният дизайн не е състезание, на което трябва първи да прекосите финала. Особено когато става дума за собствения ви дом. Ефективното (и ефектно) проектиране на интери  изисква много планиране и организация. Ако се втурват през няколко стъпки, може да откриете себе си вземане на решения, които имат лоши последствия. Така че бъдете внимателни!

4. Не сте близо до природата

Поставянето на няколко растения ще вдъхне живот на интериора

Един от най-добрите начини да подобрите усещането в една стая е да поставите няколко живи растения в нея. Това създава естествено усещане, по-голяма близост с природата и с правилните растения, помага за освежаване на въздуха в помещението.

При изграждането на интериорня проект на която и да е стая в дома ви, винаги обръщайте внимание на възприятията и от петте сетива, за да се чувствате максимално комфортно, когато влезете в помещението.

5. Не обръщате внимание на акустиката

Ще се учудите колко е важна акустиката на помещението, особено в стаите за забавления

Едно от най-трудните решения при интериорния дизайн е съобразяването на подредбата на стаята с акустиката.Това е особено важно за помещения, които смятате да са за развлечения – гледане на филми, слушане на музика, изграене на интерактивни игри и т.н. Лошата подредба и избор на материали за стаята може да се отрази пагубно на цялостното усещане при подобни занимания. Ето какво можете да направите:

Не използвайте много твърди повърхности в тези стаи. Те поглъщат звуковите вълни, като по този начин спират трептенията им и заглушават звука. Можете да ги „уловите“ с помощта на меки повърхности като килими и мека мебел. Дървени подове изглеждат страхотно в жилището и добавят уют, но може би е по-добре да поставите мрамор и да го покриете с няколко меки подложки, за да не замръзнат краката ви. По този начин ще имате още по-добър звук.  Ще се изненадате каква важна част от възприемането на интериора е акустиката!

Очаквайте скоро и втората част на статията: Топ 10 на грешките в интериорния дизайн – II част

2 Comments

  1. За тези, които са вече убедени, че е по-важно да се направи балансиран дом по Фън Шуй, отколкото уникален дизайн, давам няколко насоки:
    1. Огледалото на снимката не трябва да бъде сложено на такова място, че спящите да се виждат в него. Рамката му не е добра като форма и пропорции.
    2. Нощното шкафче на същата снимка е прекалено високо и създава опасност от нараняване, освен това изпраща Ша Ци съм спящия.
    3. Леглото на петата снимка не трябва да бъде с главата към прозореца и до него.
    4. Стайните растения на същата снимка не трябва да са с остри листа и да не са разположени в близост до спящия. Колкото по-малко живи растения има в спалнята – толкова по-добре. Разбира се, трябва да се гледа има ли баланс на Петте елемента.

Comments are closed.

Back to Top