Как да премахнете боя от килима?

Почистване на килим от бояСъс сигурност ви се е случвало да залеете новия килим, мокет или пътека с боя. Това е изключително неприятно, тъй като почистването е доста трудно.

Затова в тази статия ще ви помогнем с няколко съвета как да се справите в такава ситуация. Подбрали сме няколко начина, които може да ви свършат работа в домашна обстановка. Ще ги видите по-долу, в зависимост от типа и количеството на боята по килима и дали тя е суха или все още мокра.

Капка боя върху меката подова настилка

Ако е паднала само една малка капка боя на килима или мокета, оставете я да изсъхне, като внимавате да не я разнасяте. След това с ножица, макетно или бръснарско ножче, внимателно изрежете засегнатите участъци от настилката. Ако се опитате да я премахнете, докато не е изсъхнала напълно, има опасност да оцвети съседните участъци и тогава работата и загубеното време и нерви, ще са доста повече.

Малко количество латекс, който все още не е засъхнал

Ако току-що сте разлели латекс на килима, пътеката или мокета и боята все още е мокра, първо попийте максимално количество от нея, като внимавате да не я разнасяте по останалите части на меката настилка. Можете да използватес еднократна памучна кърпа за почистване или хартиена салфетка. Недейте да търкате или натискате боята към влакната. Това ще направи петното по-лошо и трудно за почистване. Можете да поставите твърда преграда, която да спре разпространението на боята в другите участъци от килима – нож, дъска и всичко, което имате под ръка.
След като премахнете най-голямото количество от латекса, което е възможно, с вода и сапун или прах за пране търкате мястото докато петното изчезне напълно. За по-голям ефект можете да сложите и оцет във водата, но имайте предвид, че той може да повреди цветовете на килима. Прахосмукачка с пара може също да помогне.

Голямо количество латекс, който все още е мокър

Разлели сте цяла кутия латекс на килима и се чудите какво да правите? Спокойно! Още има надежда за подовата настилка.
Попийте колкото можете повече латекс с памучна кърпа или хартиена салфетка След това намокрете мястото с вода и минете с прахосмукачка, работеща с вода. Правете това докато боята бъде изчистена максимално от килима. След това вземете мека четка, вода и перилен препарат или сапун и изчистете остатъка от боята. Може да се наложи да оставите килима да изсъхне за известно време, за да се уверите, че боята наистина е премахната.
Предупреждаваме ви, че може да се наложи сериозно усилие за премахване на целия латекс от подовата настилка.

Сух латекс

Ако латексът, който се разлели вече е засъхнал на килима, опитайте да отстраните боята от влакната, като ги изстържете с нож. След като по-голямата част от латекса е премахната, следвайте указанията по-горе за премахване на още мокър латекс.
Ако въпреки всичко петното от латекса не излиза, опитайте да го премахнете с ацетон, разредител за латекс или водороден пероксид, но те могат да повредят цветовете на килима.

Мокра боя на маслена основа

Ако сте разлели боя на маслена основа (блажна боя) и тя все още е мокра, абсорбирайте колкото е възможно по-голяма част от нея. След това използвайте минерален спирт или ацетон, за да махнете боята от килима. Изсипете малко от химикалите на чиста кърпа и с тях търкайте подовата настилка.
Имайте предвид, че така можете да обезцветите и самия килим.

Почистване на блажна боя от килим

Суха блажна боя на килима

Ако блажната боя вече и изсъхнала въху килима, повечето препарати няма да могат да се справят с петното. Може да се опитате с парочистачка да отделите боята от нишките на меката подова настилка, но това ще е времеемък и досаден процес, чийто резултат не е гарантиран.

Нищо не помага… ами сега?!

Ако сте опитали всичко, но нищо не върши работа, има един последен вариант. Добавяне на парченца към килима. Ако имате стар килим, мокет или пътека, подобни на повредения, можете да вземете влакна от него и да ги добавите на мястото на повредените или с повече сръчност и въображение, можете да добавите нова шарка в засегнатия участък, която да допълва останалите елементи на меката подова настилка.
Съвет:
Повечето препарати за почистване на боя и латекс имат силни химически вещества в състава си и това може допълнително да увреди килима ви. Затова, преди да предприемате каквото и да било, първо опитайте на малка част от подовата настилка, която е по-малко забележима.

Ако все пак наистина нищо не помага, винаги можете да залеете с боя или латекс други части на килима и по този начин той ще добие дизайнерска визия!

Пожелаваме ви успех!

Дизайнески килим от Ян Кат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.