Обзавеждането в постмодернистичния интериорен дизайн

Скулптурни стол и маса за кафе от дървоВече описахме какво представлява постмодернистизмът като течение в интериорния дизайн. В тази статия ще разкажем малко повече за спецификите на мебелите и обзавеждането, характеризиращи това движение.

Първо ще се спрем на няколко популярни дизайнери-постмодернисти. Тук можем да изборим доста имена, които имат своя принос, но ще споменем само Робърт Вентури, Майкъл Грейвс, Филип Джонсън и Робърт Стърн. Няма как да пропуснем популярния мебелен дизайнер Джуди МакКий, чиито творби се отличват с това, че въплъщават почти всички елементи от постмедернистичния стил в обзавеждането, за които ще разкажем по-долу.
Като става дума за постмодернистичен мебелен дизайн, има три основни направления, които често се преплитат в проектите на дизайнерите.

Крафт Ревивал (Craft Revival) стил

Този стил в мебелния дизайн се отличава с възобновяването на интереса към ръчно изработените елементи в обзавеждането – от мебелите от различните интериорни аксесоари. Цялостно обзавеждането се подчинява на усещането за индивидуалност. Джуди МакКий пресъздава тази идея в нейните проекти, залагайки на животинската тематика и принтове. По този начин тя превръща ръчно изработените мебели в неповторими склуптури, изящно включени в интериора. Поставянето на акцента върху изящната форма и индивидуалността на мебелите й, дават основние те да бъдат причислявани и към арт мебелите.

Арт обзавеждане

Арт мебелите запазват духа на постмодернистичния стил, като дава предимство на формата пред функционалността. При дизайна на тези мебели се залага на уникалността, представена чрез поп мотиви и необичайни, дори комични елементи. Често се използват смелите подходи, различните гледни точки, подчертани ъгли и други, които са сред символите на арт обзавеждането. И тъй като, както споменахме, формата е над ползваемостта, често арт мебелите остават неизползвани по предназначение, а се превръщат във произведение на изкуство, красиви скулптури в интериора. Така те променят класическите представи за използването на мебелите в интериорния дизайн, като правят обзавеждането интересна част от интериора, давайки му индивидуална тема, цвят и/ли форма.
Пример за арт мебели са склуптурните мебели – масички и столове за кафе, показани на снимката.

Ергономични мебели

Ергономичните мебели са класически пример за важността на комфорта в постомдернизма. Тяхното предназначение е не само за домашния интериор, така и за обзавеждането на работното място. Те бързо намират своето място на пазара поради нуждата, зародила се в големите модерни офиси и набиращите популярност домашни офиси, от удобно и комфортно място за сядане и работно пространство.
За първи път ергономичен дизайн на мебели е представен през 1971 г. от Екоренс, презентирайки стол с регулируема облегалка, който постава акцент върху комфорта по време на седене, като дава и устойчива опора на гърба. Компанията продължава този тренд и по-нататък в серията си за домашен интериор Stressless® („Никакъв стрес“). Дори днес фирмата предлага дивани и мека мебел, които продължават да залагат на удобството, както през 80-те години. Екоренс показват в постмодернистичен дух, че при мебелите комфортът и красивата форма могат да вървят ръка за ръка, което от своя страна е основите на постмодернизма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to Top