Съвременни тенденции в банята: интериорен дизайн на баня през 2022 година

Банята все повече се превръща във фокусна точка на дома, като често нейният дизайн и функционалност са по-важни за собствениците на домове дори от тези на всекидневната или спалнята. Това не е учудващо, предвид факта, че напоследък прекарваме голяма част от времето си у дома, споделяйки пространството с всички останали членове на семейството. А когато имаме нужда от лично пространство и да останема за малко насаме, банята е може би най-подходящото място у дома, особено ако жилището е малко и няма достатъчно стаи за всеки член от семейството.

Затова при създаване на съвременен интериорен дизайн на баня, тя се разглежда не само като функционална част от дома, но заедно с това, придобива и важна роля на убежище, което трябва да е модерно, красиво и приятно. По тази причина в съвременните бани продължават да бъдат функционални, но наред с това, те са уютни, светли пространства, със стилна и приветлива и създават усещане за спокойствие и релаксация, независимо от техните размери.

В следващите редове ще ви разкажем малко повече за новите тенденции, очертаващи модерния интериорен дизайн на баня през 2022 година, след което ще ви дадем и няколко идеи за стилен и съвременен интериорен дизайн на баня.

Водещи тенденции в интериорен дизайн на баня през 2022 година

Основните насоки в модерния интериорен дизайн на баня тази година се обобщават с няколко основни акцента:

  • минималистична визия и оптимизация на пространството за максимална функционалност;
  • смели решения и съвременни дизайни във визия, обзавеждане, оборудване и аксесоари;
  • стремеж към естествена визия и близост с природата.

Интериорен дизайн на баня през 2022 година: минимализъм, оптимизация и фунционалност

Изходната точка за дизайна на бани тази година е практичността – те не стават по-големи, дори тенденцията е да стават по-малки и често за баня и тоалетна се използва едно и също помещение. По тази причина дизайнът се насочва в посока минимализъм и оптимизация с цел оползотворяване на наличното пространство. Интериорния дизайн на баня е насочен към визуално разширяване на помещението, като всяко ъгълче има свое предназначение, без обаче да се създава хаос, претрупаност, неудобство или клаустрофобично усещане.

Модерните бани на 2022 година – смели решения и съвременни дизайни

Съвременното оборудване, обзавеждане и аксесори за баня, включително мивки, вани и тоалетни чинии се предлагат в малки размери, с почти неограничени възможности за вграждане и скрит монтаж.

По отношение на дизайна и цветовите решения, обикновено се залага на ярки, смели и раздвижени интериорни решения, обикновено изразяващи се в интересни комбинации на плочките в баня, светли и ярки контрастни цветове за дограмите на прозорците, обзавеждането и аксесоарите за баня, дори и за оборудването и керамиката.

Не са рядкост и семпли монохромни решения, които носят традиционен чар, но със съвременната стилна визия на интериора. Често използвани са класическите неутрални цветове за баня – светлите тонове от почти цялата цветова палитра, сред които основно бяло, шампанско, крем, светло сиво и светлите нюанси на актуалните тази година синьо и зелено.

Неутралните цветови схеми се съчетават и с ярки цветови акценти, като комбинацията ви предлагат спокойствието на класическите нюанси и интересен фокус, който раздвижва малките пространства.

Тенденции в интериора за бани през 2022 година – естествена визия и близост до природата

Тенденциите тази година се фокусират върху малките пространства, затова не е чудно, че наличието на много светлина в банята, особено естествената, е сред акцентите в интериора за баня през 2022. Това означава големи прозорци, много осветителни тела и огледала. Допълнително, всички прегради вътре банята са премахнати или заменени със стъкло и леки материали. Някои дизайнерски решения дори залагат на липса на стени между банята и отделните стаи.

Добре осветени, съвременните бани имат очарователна визия, благодарение на смелите дизайнерски решения както по отношение на стенните облицовки и подови покрития, така и с интересните решения за обзавеждане, оборудване и аксесоари. От друга страна, приветливостта и уюта в съвременния интериор за баня се осигурява от използването на естествени материали и все по-честото добавяне на живи растения като акцент на дизайна, както и за по-здравословна среда в банята (както казахме, в модерната баня нищо не е самоцелно).

Стените и подовете се облицоват с фаянс, теракота и гранитогрес, по традиция. Но съвременните интериорни решения залагат и на по-нестандартни материали, като тапети с модерни шарки, дървени подове и облицовки за стени и таван, както и мраморни акценти – от изкуствен или естествен мрамор.

Идеи за интериорен дизайн на баня

Мебелен Блог ви представя колекция от идеи за съвременен интериорен дизайн на баня. В следващите редове ви предлагаме визуална демонстрация най-новите тенденции в модерния дизайн за бани, която се надяваме да ви вдъхнови за подбрения и освежаване на пространството.

Тенденции за баня, 2022 – светлина и простор

В модерната баня голямото количество светлина е на почит, по възможност естествена. Големи прозорци, много осветителни тела и огледала – всичко това позволява дори малките помещения да се разширят визуално и да се създаде усещане за прострор и приятна атмосфера.

Естествената светлина също е част от тенденцията за по-естествена визия и допълва използването на естествени материали в цялостния интериор на банята – от настилките и облицовките до аксесорите и оборудването.

На снимката вляво се вижда големият прозорец с щори, които да осигурят уединение, без да отнемат от светлината. Голямо огледало и много осветителни тела за още повече светлина.

Естествената визия е постигната чрез имитация на мрамор по стените, а подовата настилка е смела комбинация от различни дизайни.

Мебелировката и оборудването са смели и минималистични, вдигнати над пода, с вградени кранчета за мивката.

Големи прозорци и естествени материали за повече светлина и естествена визия на интериора на съвременната баня
Много светлина, смели решения за цветовете и дизайна и минималистична визия – така изглежда банята на 2022 година.

Минималистично обзавеждане и оборудване за баня

Мебелите за баня са практични, семпли, с много пространство за съхранение.

Минималистично обзавеждане за баня, с големи осветителни тела за повече светлина
Минималистично обзавеждане за баня, с вградени елементи. Акцентът отново е върху светлината и визуално разширение на пространството, чрез използване на големи осветителни тела.
Оптимизиране на пространството в банята за повече ползваемост, с много място за съхранение, с максимално семпла и изчистена визия.
Оптимизиране на пространството в банята за повече ползваемост, с много място за съхранение, комбинирано с максимално семпла и изчистена визия.

Интериорът в банята през 2022 – естествени материали и природна визия

Комбинацията на естествени и синтетични мраморни настилки и облицовки, светло оборудване за баня и стайни растения създават атмосфера, наподобяваща СПА салон – идеална за релаксация. Вплетете стилни интериорни акценти, като дървена табуретка или тапициран фотьойл, и вашият съвременен дизайн на баня ще изглежда перфектно.

Интериор за баня с много зеленина и естествени материали
Естествени материали за уют и комфорт в интериора за баня

Банята на 2022 година – смели решения и разнообразие от цветове

Нестандартен дизайн за баня
Интересно и изненадващо решение, издържано в пастелни цветове и с естествени материали
Свеж и закачлив интериорен дизайн за баня
Свежи и ярки цветове за акцент в комбинация със светлина, практичност и семпла визия на останалата част от банята.
Семпъл интериор на модерна баня в бяло със ненатрапчиви златни елементи
Класическата баня, решена изцяло в бяло, добива стилна и модерна визия с добавяне на пано, решено в същия цвят за продължаване на семплата минималистична визия. Акцентът се поставя на оборудването, решено в златно, което моментално привлича погледа.
Отворени пространства и много зеленина в интериора за баня
Банята „излиза“ от дома, за да се слее с природата и да осигури максимална релаксация и СПА усещане

Дизайнът на бани през 2022 година предлага разнообразие в подходите към визията на интериора – монохромните дизайни в класически неутрални цветове, които са допълнени с цветни акценти в оборудването, обзавеждането и/или аксесоарите в помещението.

Семплата визия в съвременните бани не е лишена и от закачливи нотки – често обичайните фаянс, теракота и гранитогрес се заместват от модерни тапети, дървени облицовки и подови покрития или такива, имитиращи дърво и естествени материали. Сред дизайните, имитиращи камък, мраморът – естествен или изкуствен остава начело в модерните тенденции за банята и през 2022 година.

Дизайн на баня в неутрални цветове със ярък акцент в синьо
Проект за просторна баня в успокояващ неутрален цвят, съчетан с цветен акцент в мебелировката.

Дизайните на плочките са смели и игриви, извън традиционните едноцветни гланцирани повърхности. Сега банята се радва на различни геометрични и флорални мотиви, с богато разнообразие на цветове, форми, покритие и цялостно визуално оформление. Съвременните дизайни на оборудването са насочени към вградено и дори скрито оборудване и осветление.

Разнообразие от дизайни на плочки за баня и възможности за неочаквани комбинации
Разнообразието на дизайни на плочките за баня позволява смели и необичайни комбинации, които правят интериора на банята интересен и неочакван.
Скрит душ в модерен интериор за баня
Оборудването може да бъде напълно скрито, което удовлетворява основната линия в тенденциите тази година – максимална практичност и фунционалност в малки пространства

Новите тенденции в банята през 2022 – отворени и дори споделени пространства

Ограниченото пространство в банята налага визуално разширение на помещението. Това се постига не само с помощта на светли неутрални цветови схеми, много светлина и огледални повърхности и минималистични и дизайнерски решения за интериорното обзавеждане и оборудване на банята.

Акцентите при проектиране на съвременните бани премахват всякакви прегради и в средата на банята, давайки възможност на светлината да изпълни помещението. Използването на стъклени прегради е компромисно решение за помещенията, които комбинират баня с тоалетна, но и в тези случаи обикновено се залага на напълно прозрачна стъклена преграда за душ частта.

Семла и светла идея за просторен интериор на малка баня

По-смелите дизайнерски решения за интериора на жилището, пренасят банята в други пространства, с лек намек към Средновековието. Банята обикновено е част от спалнята, но също така може да се намира и във всекидневната, превърната в своеобразен акцент на помещението.

Баня в спалнята - сливане на помещенията за повече пространство в интериора
Баня във всекидневната - отваряне на пространството в съвременния интериорен дизайн
Банята, пренесена в дневната, поставена на пиедествал, което я прави своеобразен акцент в интериора на стаята.

Минимализъм, семпли визии с ярки цветни акценти, оптимизация на пространството, естествени материали и липса на граници (буквално и преносно), с цел съчетаване на функционалност и уют – това са водещите тенденции при интериорен дизайн на баня през 2022 година.

Банята вече не е само функционално помещение – тя е място за релаксация, почивка и лично пространство. Затова в съвременните интериорни тенденции за баня има за всекиго по нещо и на нас ни изглежда, че тази година дава възможност за лесното съчетаване на практичност и модерна визия дори в малките жилища, с още по-малки бани, комбинирани с тоалетна, които не са рядкост в България.

Back to Top