Креслата във Франция

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:26 am


Френски стол, тип'bergère en cabriolet, 1760–70
Френски стол, тип ‘bergère en cabriolet’ (букв. пастирка в кабриолет), 1760–70

Ренесанът във Франция е повлиян в много голяма степен от техния съсед – Италия. Това се отнася и до мебелния и интериорния дизайн.

Времето на царуване на Луи XIV и Луи XV е период на разцвет и революционно нови виждания в изграждането на дизайна на креслата (или на френски „fauteuil confortable“ – удобен фотьойл). По това време това е една от най-популярните мебели вв Франция.

През 17. и 18. в. по време на Краля-Слънце, Луи XIV, Франция става световен лидер в проектирането и дизайна на мебели. Столовете от този период отразяват страстта на краля към уникална визия и усещане за достойнство.  Стилът на неговия заместник – Луи XV е наречен Рококо (1715 – 1774). Той се отличава с богата орнаментировка, придава тежест и лукс на мебелите и лека нотка на фриволност и свобода в дизайна. Повечето дизайнери са на мнение, че този стил в икуството и мебелното производство има неестествено и дори изкуствено излъчване.

Дизайн на френски кресла
Дизайн на френски кресла

След 1750 г. френската мода добива огромно значение в световен мащаб и техните стилове са пренесени в Германия, Русия, Великобритания. Като резултат, Франция подлага на повторна оценка своите наследството от историческа архитектура, елементи и декорации и френската мебелна промишленост преосмисля дизайните и в обзавеждането започват да се забелязват добавени елементи, тясно свързани с кралското влияние от 16., 17. и 18. век.

По време на царуването на Луи XVI  (1774-1793), екстревагантността на стила рококо отстъпва пред по-изчистения и семплия стил. През 19. век е период на интензивен икономически растеж за Франция, а също така и редица промени, свързани с индустриалната революция и възстановяването на Париж. В резултат на това френската мебелна индустрия отново се връща към кралската тематика и мотиви от 16.-18. век.

Дизайнерските столове и кресла във Франция променят своята форма, така че да отговарят на френския стил в обзавеждането по време на царуването на крал Луи-Филип (1830-1848), а също така и при Наполеон III, по време на Втората френска империя (1850-1871).

Back to Top