Компактна съвременна баня за малък апартамент

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:26 am


Голямата баня – там, където всичко необходимо има своето място, е мечтата на много хора, живеещи според високите стандарти на големия град. За съжаление, баните в повечето апартаменти са с площ, не по-голяма от 4 кв. м. Можете да решите този проблем с помощта на няколко прости трикове и малки промени в пространството.

Нека да видим кои са водещите тенденции за оптимизиране на пространството в банята

Съвременните системи за баня са полезни за планирането и преместването на санитарната керамика. Те позволяват поставянето и монтажа да се случат в най-кратки срокове, като същевременно пожете да поставите елементите на банята на най-разнообразни места, в зависимост от нейното разположение и вашето удобство.

Резултатът ще бъде няколко сантиметра свободно пространство, а в малко помещение това със сигурност е голямо предимство. Можете да спечелите още малко място, като поставите ъглова мивка, тоалетна чиния и душ кабина. В магазините за санитарен фаянс можете да намерите тоалетни, бидета, мивки и душове с по-малки от стандартните размери. Те отнемат по-малко пространство от стандартното, по-обемисто обзавеждане за баня и могат напълно да го заменят.

Най-често срещаният материал за стени в банята е на теракота, но се използват и други материали, например, може да боядисате стените с водоустойчива боя или да поставите тапети за баня. Това, което трябва да помните – при декорацията на стените на малката баня, е използването на светли цветове, тъй като тъмните правят помещението визуално по-малко. Трик, който ще ви бъде много полезен, е да направите фалшиви прозорци. А, за да бъде имитацията пълна, поставете хубава дограма, или подходяща рамка, която да напомня за дограма, а също и пердета и/ли щори. Дори можете да нарисувате цветя на перваза или да поставите истински. Интересен и необичаен вариант е да поставите в рамка цветно стъкло, което да наподобява прозорец. Обикновено този вариант се използва за запълване на ниши и се подчертава от осветлението.

Най-лесният и достъпен начин за визуално разширяване на пространството в банята е огледалото на стената. С негова помощ банята изглежда точно два пъти по-голяма. Можете да го поставите на стената, а също така, изглежда добре, ако покрива изцяло стенните шкафове или дори само вратите им.

Трябва да имате предвид, че всички тези техники само визуално компенсират липсата на пространство, но в действителност банята ви ще остане със същата големина. А, ако в помещението има твърде много шкафове или предмети, поставянето на огледала може да има обратният ефект – вместо помещението да се разшири, то ще се затвори визуално. Но това не означава да спрете.

Експериментирайте, търсете нови решения и скоро банята ви ще стане едно приятно кътче в апартамента ви!

Back to Top
Exit mobile version