Интериорът на Бъкингамския дворец

Кралицата стои върху френски килим от 17. век (5), а като фон виждаме висящата на стената картина на Canaletto за над £ 2 млн (2).  Тази снимка предлага завладяващ поглед към пищността, която заобикаля кралица Елизабет II и която тя нарича „дом“.

Интериора на Бъкингамския дворец
Снимката на кралицата е направена в края на февруари, като тя приветства австралийския върховен комисар Майк Ран и съпругата му Саша на частна аудиенция

Но въпреки събраните богатства, които могат да се открият във всеки ъгъл на тази стая на Бъкингамския дворец, поглеждайки малко по-внимателно фона на картината, ще забележим, че времената на криза са белязали дори интериора на кралското семейство, карайки ги да „попристегнат колана“ (доколкото това може да важи за кралски особи, естествено).

Отоплението (10)

Може би очаквате пламък до тавана или поне мощна централна климатизация за отоплението на кралския дворец, снимката на стаята за срещи опровергава тази представа. За сметка на това виждаме малък електрически нагревател само с два изхода.

Дългата поредица от бюджетни съкращения принуди краслкото семейство да направи сериозни съкращения на бюджета си през последните години, докато сметките за ремонти на стреещия дворец се увеличават непрекъснато.
Затова въпреки почти минусовите температури в Лондон, кралското семейство се изправят пред студа с твърдост, в остарелите стаи с техните многобройни ниши, които е известно, че се отопляват изключително трудно.

До картината Canaletto’s Venice: Piazza San Marco, на отсрещната стена се вижда част от  картината на Tomas Gainsborough на Ан, херцогинята на Cumberland, като творбата е на стойност стойност £ 5 млн (1)
От другата страна на картината, поставени на полицата над камината се виждат чифт английски фазани порцелан от 18. век (3) а над тях – огледало от дърво с позлатена рамка.
Стаята, намираща се на първия етаж на двореца, е осеян с фотографии на кралското семейство, както повечето от стаите в Бъкингамския дворец. На снимките се вижда голяма част от фамилията, сред които кралицата-майка, бащата на кралица Елизабет – Джордж VI и снимка с автограф от сина й – графа на Уесекс със съпругата си – графинята на Уесекс (8).
Другата маса, намираща се встрани, е посветена на внуците на кралицата, като има снимки на принц Уилям и принц Хари във военни униформи и сватбена снимка на Zara Phillips и Mike Tindall (8). А също така се вижда и снимка от годежа на херцога и херцогинята на Кеймбридж.

Останалата част от интериора на стаята е изчистен в класически английски стил. Обзавеждането и мебелите са от масивно дърво и кожа в семпъл стил и контрстиращи цветове, издържани предимно в нюансите на бежовото и слоновата кост, на фона на масивното дърво и стилната орнаментика по стените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.