Интериорен дизайн в стил Шаби шик (Shabby chic)

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:25 am


Шаби шик (в превод от английски „опърпан шик“) е интериорен стил, който на пръв поглед изглежда неглиже, но всъщност е доста кокетен, а и не изисква много усилия и средства. 

Състарени мебели и износени платове

Шаби шик е стил в интериорния дизайн, при който мебелите и обзавеждането са предимно антики. Най-често свързваните думи с този стил са винтидж, остарял, избелял. И именно основният си чар този стил черпи точно от старинния външен вид и признаците на износване на мебелите и аксесоарите. Разбира се, могат да бъдат използвани и нови мебели, на които умишлено се придава състарена визия. Старият и използван вид на мебелите се постига не само с износване, а и с наслояване на различни пластове боя, платове, кръпки и т.н.

Въпреки че може би не звучи толкова красиво, всъщност този интериорен дизайн носи романтика с чувство за уют, мекота и пищност, придадени от декора, наподобяващ кокетна малка селска къща или вила. Често се усеща влиянието на други интериорни стилове, но то е едновременно смесено и подчертано, така че да се разграничи и цялата композиция и подобно на произведение на изкуството, да придобие своя индивидуалност.

История на шаби шик като стил в интериора

Началото на този интериор е поставено във Великобритания. Намира своето приложение в големи стари крайградски къщи, в които е имало голямо количество износени и избелели мебели и обзавеждане – стари дивани, легла, тежки завеси, безлязани с непретенциозност, но все пак запазени и подбрани с вкус.

Целта на стила е да се постигне цялостно усещане за елегантност, с романтичен нюанс, но без излишна сладникавост, за разлика от сантименталния поп-виктриански стил. Индивидуалният подход към всеки елемент и ръчната реставрация на мебелите обаче, прави всеки шаби шик интериор уникално произведение на изкуството.

В основата на стила заляга рециклирането на стари мебели и материи и е особено популярен сред средната и високата класа. Започва търсене на стари мебели, като по-голямата част от тях са уникати. Продажните им цени са ниски, но реставрацията обикновено се поверява на добри занаятчии, с опит и цените на обзавеждането могат да бъдат и доста високи. Но въпреки това, с повече въображение, сръчност и познания за различните материали, можете да постигнете много добри резултати и сами.

Shabby Chic мебели

Старите мебели се превръщат в уникати

Шаби шик се постига, както вече споменахме, с много пластове, които показват явна износеност на обзавеждането през годините. Стилът копира художествени похвати от живописта, като се използват гланцови покрития или изтъркване на горния слой, преди нанасяне нов слой боя. Преди финалното лаково покритие могат да се добавят различни рисунки на цветя, гирлянди, херувими и други мотиви. Цветовете обикновено са светли и ненаситени. За основа се използва предимно бяла блажна боя, а мотивите се рисуват обикновено в светло  кафяво или керемидено.

Платове, използвани за шаби шик интериор

Платовете, използвани за тапицерията на shabby chik мебелите обикновено са памучни и ленени. Ленът е особено популярен, като вдъхновение се черпи най-вече от старите френски тапицерии и кувертюри за мебели. Чисто бяло, екрю и износени, избелели пастелни цветове. Платовете обикновено се оцветяват с чай, за да се придаде автентичен вид на стар плат.

Мотивите, щамповани върху платовете са предимно флорални, в пастелни цветове и земни тонове, които са типични за shabby chic.

Обзавеждане и интериорни аксесоари

Често се използват антични шкафове (стари кабинети, витрини и други), боядисани предимно в бяло или меки неутрални цветове като небесно синьо, розово и различни нюанси на бежовото. Във френския стил се появяват дизайни включващии осветителни тела в стил рококо, мебели или открити панелни стени.

Други популярни елементи на декора са възглавнички, изработени от стари груби платове, винтидж ленени покривки за мебели, плюшен текстил, старинни полилеи и всичко, което включва принт на рози.

Shabby Chic в градинския екстериор

Постепенно шаби шик естетиката се пренася и към градината, където се прилагат същите принципи на обзавеждане с рециклирани състарени мебели и акцент върху женските аксесоари. Изключително силно застъпени в shabby chic градинския екстериор са големите градини с рози.

В заключение, интериорният стил шаби шик е уютен, спокойна, женствен и романтичен стил на декориране, който изглежда удобно и привлекателно и може да се приложи към всеки дом почти без усилие.

Back to Top