Градинската барака – удобство и необходимост

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:26 am


Градинските бараки са честа гледка в дворовете както в селцата и малките градове, така и във вилните зони на големите градове. Освен това разнообразието им е огромно – тенекиени, тухлени или керпичени (обикновено зидани от собственика на мястото), а дори може да се видят и дъсчени, сковани набързо от останал дървен материал. Разбира се, напоследък все по-често се забелязва и красиви, поддържани барачки, които служат не само за склад за непотребни вещи и инструментите за колата, градината или дори тези на домашния майстор. За приложенията и видовете градински бараки ще си поговорим в тази статия.

Приложения на градинската барачка

Градинска баракаВече споменахме, че най-често малката „къщичка“ в двора се използва предимно за съхранение на рядко употребявани или сезонни вещи. Тук се включват различните инструменти, зимнина, дрехи, ненужни аксесоари, коледната украса, а може дори там да се оставят градинските мебели и дори барбекюто през зимата.

Но градинската барака може да бъде и постройка, която да е красиво допълнение към къщата. А ако решите да продавате къщата, добреизглеждащата барачка може само да повиши цената на имота.

И така, за какво, освен за склад можете да използвате бараката в градината си?

– работилница

Не сте почитатели на „направи си сам“ дейностите? Може би просто все още нямате подходящо място за това! Една постройка от 10-12 кв. м може да ви послужи за вдъхновение – това пространство е идеално за дърводелска работилница, зза работа с метали, за поправка на автомобила или мотора и други.

– ателие

То не се различава особено от работилницата, с изключение на това, че извършваната дейност там е малко по-различна. Ако се занимавате с изкуство, независимо дали става дума за рисуване, грънчарство, извайване на скулптури и други, градинската барака е мястото, където можете да се развихрите на спокойствие.

– домашен офис

Ако работите отвкъщи, вероятно е трудно да разделяте работата от почивката. Тук на помощ идва бараката в двора ви. Тя ще ви осигури нужното пространство и спокойствие, от което имате нужда по време на работа, дори децата да са във ваканция и по цял ден да тичат наоколо.

– място за релакс

Както вече споменахме, малката постройка в двора ви ви предлага уединение и спокойствие. Можете да я превърнете в удобно място, в което да се отпуснете след тежък работен ден с питие и книга в ръка, да се отдадете на любимо хоби, като шиене или плетене, или просто да се отпуснете и да помечтаете, далеч от шума и стреса.

– кътче за посрещане на гости

Особено през лятото е много по-приятно да посрещнете гостите си в градината. Но ако се случи денят да е лош, винаги можете да се скриете с чаша кафе в уютната малка барачка и да наблюдавате как се сипят капките дъжд навън. По същия начин можете да използвате постройката за организиране на рождения ден на детето, като по този начин ще избегнете безкрайното подреждане, след като си тръгнат малките палавници. Но защо да е само за рожден ден – там децата ви мога да посрещат своите гости, без да си пречите взаимно, а вие ще сте спокойни, понеже все пак ще са ви „под око“.

С повече фантазия и според индвидуалните ви нужди, можете лесно да измислите още приложения на бараката в градината си. По-горе ви дадохме някои насоки, с които да ви покажем, че тя може да има различни приложения.

Видове бараки според материала, от които са направени

Дървена барака за градинатаВ зависимост от това за какво искате да използвате постройката в двора си, а също и според средставата, с които разполагате, тя може да бъде готова или направена от вас. Материалите също могат да варират.

Стандартните градински бараки са изработени от дърво или метал, а все по-често от фибростъкло и пластмаса, които олекотяват конструкцията, но въпреки това тя остава здрава и устойчива. Разбира се може и да се иззида, но обикновено бараката в градината се приема като временна постройка, която можете да преместите и дори да премахнете при необходимост, затова обикновено тухлата не е най-предпочитаният материал.

– дървена постройка

Бараките, изработени от дърво, са устойчиви и уютни. Подходящи са както за съхранение на различни неща, така и за работилница, офис, ателие, къща за гости и други. Недостатъкът е, че ако използвате качествени материали, изработката ще ви излезе по-скъпо в сравнение с металните и пластмасовите конструкции.

– метална барака

Изработените от метал градински постройки са здрави и евтини. Недостатък при тях е това, че лесно могат да ръждясат, а и са изключително топлопроводими и по този начин през зимата в тях е много студено, а през лятото – доста горещо. По тази причина не са подходящи за складиране на неустойчиви на температурни промени предмети, а също така и биха били некомфортни за продължително стоене вътре, освен може би през лятото и то, ако са в сенчестата част от градината.

– градинска конструкция от пластмаса

Пластмасовата градинска барака има редица плюсове – устойчива е, здрава, евтина и издържа дълги години без почти никаква амортизация. Освен това изолира сравнително добре външната среда. Единственият недостатък, който може да се отбележи при този тип постройки е, че обстановката трудно може да се сравнява с тази на дървените барачки, особено ако става дума за офис, ателие или кътче за гости.

Можем ли да си направим сами барака в градината?

Паянтовата градинска постройка може да се използва и като гараж за колелото или мотоциклета виВече споменахме, че често се срещат набързо изработени барачки, които са предимно с функция на склад. За такава постройка не ви е нужно повече от няколко дъски, метални подпори и пирони. Ако искате да сътворите красива постройка, която да е допълнение към екстериора на градината ви, задачата е малко по-сложна. За целта има два варианта:

1. Изработка на градинска барака по план

Ако имате инженерни познания, лесно можете да начертаете собствен план на бараката и да я изработите по него. Ако нямате подобна подготовка, вероятността да сгрешите размерите и резултатът да е неудовлетворителен, е голяма. Все пак, при условие, че сте фенове на „направи си сам“-предизвикателствата и имате нужните инструменти, материали и умения за работа с дърво, решението е да намерите готови планове, с които да работите. Такива можете да закупите или да намерите безплатни в интернет – можете да започнете оттук.

2. Покупка или поръчка на комплект за сглобяване

Готовите проекти за сглобяване са лесен и доста бърз начин за изграждане на барака в градината. Вече и в България могат да се намерят подобни готови конструкции, които лесно ще превърнете в стабилна постройка за около 3-4 дни.

Back to Top