Градински аксесоари за входната врата – практичност и гостоприемство

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:26 am


Аксесоарите в градината ви са символичните посрещачи за вашите гости. Затова те трябва да създават усещане за дружелюбност и гостоприемство.  Освен това повечето от тях имат и чисто практични функции, наример пощенската кутия, чукчето на входната врата и т.н.

В тази статия ще поговорим за практичните аксесоари за екстериора като украсата за входната врата, табелата, пощенската кутия и други.

Нека да започнем от това как изглежда входната врата.

Още нашите баби и дядовци са украсявали вратата на къщата по различни празнични поводи – венец за Коледа, върбова клонка за Цветница, мартеница за Баба Марта и други. Днес тези традиции не са отмрели, а се радват на популярност дори и за вратите на апартаментите. А защо да не украсим входната врата без повод? На пазара има доста интересни предложения, които са не само красиви, но и практични. Ето някои идеи от нас:

Табелата за входната врата

Табела за входна вратаВсички знаем, че първото впечатление е най-важно. Тъкмо по тази причина първото нещо, което ще видят хората, дори още преди да са прекрачили прага на дома ни, е табелата, на която е изписано името на собствениците. А и с нейна помощ те  ще могат да се ориентират къде точно живеете.

Можете да избирате от различни видове табели – метални, надписани с лазер, такива от дърворезба, от ковано желязо и други. Има готови, но повечето се изработват по поръчка, като всичко зависи от вашите предпочитания и вкус.

Табелка за входна врата

Чукче за входна врата

В чукето за врата има голяма доза романтика и естетика. Ако решите да заложите на този вариант, не е задължително да се отказвате от класическия звънец, с който всички сме свикнали, но едно чукче ще направи екстериорът ви много по-красив и със собствена идентичност.

Избрът на чукчето трябва да е пряко свързан със стила както на екстериора, така и на интериора на къщата ви. Добрата практика е чукчето да съдържа елементи от орнаментите на къщата или оградата, за да може цялостната визия да изглежда завършена.

По отношение на чукчетата за врата разнообразието е дори още по-голямо, отколкото при поръчката на табела. Наред с това имате много повече свобода за развихряне на въображението. Материалите също са доста разнообразни, като класиката в това отношение остава кованото желязо. Ето няколко примера за чукчета, които да ви послужат за отправна точка:

Пощенската кутия

Няма къща, която да няма нужда от пощенска кутия. Дали ще изберете малка кутийка, която да стои на вратата на двора, или ще изградите красива украса, както често виждаме по филмите – изборът е ваш, а и в това отношение от доста време и на българския пазар има достатъчно разнообразие и добри предложения.

Материалите за пощенските кутии за метал, пластмаса, дори дърво. Можете да поръчате и такава от стъклопласт, но цената ще е доста нерентабилна за подобна украса на градината ви. Все пак решението винаги е изцяло ваше. Предлагат се както готови пощенски кутии, така и такива по поръчка – всичко отново зависи от желанието, вкуса и бюджета, с които разполагате.

Избрахме няколко предложения за пощенска кутия, които може би ще са ви интересни:

 Декорации за входната врата

И накрая ще завършим с един аксесоар за входната врата, който няма практическа стойност, но е част от фолклора и нашите баби и дядовци са вярвали, че няма как да не присъств на входната врата. Отново ще кажем, че изборът е изцяло ваш, но ние сме задължени да го споменем и може би по този начин да ви подсетим за него. Става дума за подковата.

Камбанка за входна врата

Конската подкова от край време е символ на късмета и защитата на дома не само по нашите географски ширини. Говори се дори, че Айнщайн бил закачил една на входа на лабораторията си. Според фън шуй това, подквата предпазва от зли сили, поради факта, че е изработена от първоелемента Метал.

Има различни начини да включите подковата в украсата на входната си врата, дори да не я използвате самостоятелно. Може да е част от дръжката, чукчето на вратата или от табелата или пощенската ви кутия.

Освен подкова, за декорация на вратата на къщата ви можете да използвате и различни други орнаменти – лъвска глава, цветя и други, изработени от ковано желязо или дърво. Добра идея може да е и поставянето на малка камбанка, която да оповестява влизането на гост в дома ви.

Каквото и да изберете, знаем, че ще донесе красота и радост в дома ви!

2 Comments

Comments are closed.

Back to Top