7 интериорни врати, които ще ви накарат да намразите вашата

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:26 am


Невероятно креативни интерпретации, представени от Nendo на изложението в Милано Nendo Works 2014-2015, които превръщат простата дървена врата в интериорни аксесоари.

Японското студио, ръководено от дизайнера Оки Сато, експериментира с редица концепции, за да отпразнува 70-годишнината на специалиста по врати и преградни конструкции Абе Когио.

Сато казва, че са искали нови идеи за интериорни врати, а не задължително финализирани продукти. Това, което се търси в момента, са нови концепции, които да бъдат допълнени и разработени.

Дизайните на седемте врати, създадени за Абе Когио, са различни вариации – от прости „отклонения“ от класическата визия до сложни и почти невероятни интерпретации.

Сред малките промени, излизащи извън стандартния дизайн на интериорни врати, е интеграцията на осветление върху крилото на интериорната врата Lamp, в която окабеляването е интегрирано в електронни брави, за да може да се достави ток за крушката.

В друга врата пък е монтиран магнитен лист с дебелина 2.5 мм, за да може по повърхността на крилото да се поставят, и в последствие разместват и пренареждат, различни интериорни аксесоари, като тарелки, кошчета, саксии за цветя и вази.

За да бъдат доволни и най-малките, е изработена „голяма“ врата, която има допълнителен, по-малък, вход, който разширява вратата с допълнителен ъгъл, и се отваря самостоятелно. Наречена е Baby.

„Абе Когио се занимава и с изработката на различни интериорни елементи за детски ясли и детски градини, което е в основата на идеята възрастните и децата да използват врати, които съответстват на размерите им“, казват от Nendo.

Slide е името на друга от седемте идейни концепции за врати, създадени в чест на юбилея на Когио. В горната част на конструкцията има три секции, които се плъзгат хоризонтално извън рамката, като създават малки отвори върху крилото на вратата.

Имитирайки вътрешен прозорец, тази врата може да създаде малки пространства, за да се добави повече светлина и въздух в помещението и за да се създаде усещане за свързаност между стаите.

Интериорната врата, наречена Wall, изглежда като част от стаята, благодарение на добавените към нея рафтове и рамки за картини, които обхващат целата врата и излизат извън рамката й.

Тази креативна идея излиза извън конвнционалното разбиране за врата и чрез безпрецедентното си сливане със стената, размива понятията в интериорния дизайн.

Дизайнът на Kumiko – следващата концептуална интериорна врата, представена от Nendo, се базира моделите врати, използвани за вход в традиционните японски татами стаи. Състои се от дървена решетка, в която елементите са прикрепени един към друг без пирони и която прелива в обикновена дървена повърхност от долния ъгъл нагоре по крилото на вратата.

И накрая, Corner – ъглова интериорна врата, чието крило е под ъгъл 90 градуса от центъра, така че тя да може да се монтира в ъгъла на стаята.

От студиото отбелязват, че са забелязали, че ъгловата интериорна врата е много удобна за хора в инвалидни колички, защото се отваря много лесно, без да им създава неудобства.

Вратата Corner наистина би могла да бъде революционно нова крачка в начина на проектиране на интериорни врати, защото обикновено вратите не се поставят в ъгъла на стаята – стандартното разбиране е, че те трябва да се монтират на стената. Но когато хората могат да минават през ъглите, това наистина би могло да промени начина, по който мислим за архитектурата.“

Back to Top
Exit mobile version