6 цветя за по-свеж въздух в стаята

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:23 am


Въздухът в затворени помещения е прекалено сух и лесно се насища с прах, въглероден диоксид и други отрови за човешкия организъм. Понякога дори прозорецът да е постоянно отворен, това не е достатъчно. По тази причина, по-долу ще ви представим шест вида цветя, които според учени от НАСА могат да подобрят качеството на въздуха в помещението.

Обикновено през зимата работещите в офис прекарват средно до 22 часа в затворени помещения – 8 в офиса, 7 – в дневната и 7 в спалнята. Последиците от този начин на живот е „синдромът на стайната болест“: главоболие, парещи очи, болки в гърлото, постоянна умора.

В повечето случаи основни причинители на тези симптоми могат да са три отрови, намиращи се във въздуха на затворените помещения:

  • формалдехид, отделян от изолационната пяна, мебелите и дървесно-талашитените плоскости;
  • бензол, намиращ се в изкуствените влакна, мокетите, пластмасите;
  • трихлоретилен, който се излъчва от лакове и лепила.

Най-ефикасната противоотрова за всички тези отрови са стайните растения, които влизат в ролята на биологична климатична инсталация, като поглъщането и разрграждането на отровите във въздуха се случва предимно от кореновите бактерии на тези растения. Ето и шестте цветя, които не само ще красят дома ви, но и ще ви помогнат за по-чист върдух в стаята.

Хризантема

Хризантемата е аристократично цвете, идващо от Далечния изток, но въпреки това вирее добре в хладни помещения. Хризантемата се представя най-добре с прочистването на отровите във въздуха. Тя се справя с до 40% от трихлоретилена, до 60% от формалдехида и до 50% от бензола.

Бръшлянова фунийка

Бръшляновата фунийка е много разпространено стайно растение, защото е особено красиво с висящите си гирлянди. В допълнение, това растение е отличен „гълтач“ на бензол, като поема до 90% от него, а може да намали и трихлоретилена с до 11%. Като допълнение, бръшляновата фунийка е отлично растение за подобряване на влажността на въздуха.

Гербер

Герберът е стайно цвете, което идва от чак Южна Африка и обича светлината. За грижите ще ви се отплати не само с красота и елегантност, но и с поглъщане на до 35% трихлоретилен, до 50% от формалдехида и до 65% от бензола.

Сансевиера

Познато като Африкански коноп, Индийски меч, Рицарски меч, Свекървен език, Тъщин език и Змийска кожа, това цвете не обича влагата и горещината. Идеалната температура за него е около 20 градуса. Като цяло е листно-декоративно, но възрастните растения могат да ви изненадат и с уханни цветове.

Сансевиерата филтрира успешно до 50% от бензола, и около 13% от трихлоретилена.

Кливия

Кливията е растение от рода на амарилисите и произхожда от Южна Африка. Обича топлината, но не повече от 18 градуса.

Кливията ще ви помогне с разраждане на около 40-50% от формалдехида.

Драконово дърво

Драконовото дърво е не само красиво екзотично стайно растение, но е номер едно в освежаване на въздуха в помещенията. То е от рода на столетниците и успява да погълне до 80% от бензола, до 70% от формалдехида и до 20% от трихлоретилена.

Back to Top