5 съвета за спалнята, които ще ви донесат по-спокоен сън

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:25 am


Световният ден на съня е 15. март. По тази причина по-долу ще откриете 5 идеи за осветлението в спалнята, които ще ви помогнат да спите по-добре.

Прекарваме около една трета от живота си в леглото. През тези часове на почивка, ние възстановяваме енергията, от която се нуждаем, за да се преборим с болестите, да бъдем продуктивни на работа, да се концентрираме по-добре и да мислим по-ясно. Добавките към спалнята като комфортно спално бельо или подходящ матрак могат много да помогнат за пълноценния сън, но експертите твърдят, че светлината в помещението, в което спите, може изцяло да промени вашия сън.

Съвет 1: Успокояващи завеси

Както естествената светлина е важна за събуждането, така тъмнината може да каже на телата ни, че е време за лягане и да ни помогне да запазим спокойния сън през цялата нощ (или през целия ден, ако работите нощни смени).

Тежките тъмни завеси поемат светлината от уличното осветление, фаровете и други разсейващи отражения. Поставянето на тъмни тежки завеси създава усещането, че сте в пашкул – така можете да се радвате на спокоен сън, докато не сте готови за естествената светлина. Това е мнението на Карън Кемпф, интериорен дизайнер в Уисконсин, и ние сме напълно съгласни с нея.

Гретхен Нийлс, която специализира конкретно дизайн за спални във Флорида, често препоръчва двойни завеси в различна плътност. Едната завеса е изцяло плътна и осигурява пълно затъмняване на спалнята, а другата има известна проспускливост, за да се използва през деня. Те е много подходяща за слънчеви спални, тъй като създава мека бариера, която приглушава светлината и намалява отблясъците на слънцето, но в същото време влиза и малко светлина в стаята, което създава уют. Освен това, някои хора имат нужда да видят слънчевата светлина, за да не останат в леглото цял ден.

Съвет 2: Поставете светлина там, където имате нужда от нея

Вместо да разчитате на един източник на светлина, опитайте различни опции за насочено осветление. Това може да подобри съня ви. Малките стенни лампи например могат да концентрират светлината, така че единият да чете книга преди заспиване, без да пречи или събужда този, който спи до него. Бонус на този тип лампи е, че стенният монтаж ви дава и допълнително пространство върху нощното шкафче. Дискретно нощно осветление, поставено умно по пътя за банята и в самата баня пък ще ви помогне да не се спъвате в тъмното, като същевременно няма да ви събуди напълно, както силното осветление. Така няма да прекъсвате съня си и ще можете да продължите да спите спокойно, след като се върнете в леглото.

Съвет 3: Изключване на синята светлина

От дълго време експертите по съня предупреждават за негативните ефекти на екраните върху нощната почивка. Не само телевизорът може да наруши ритъма на заспиване и събуждане, но и синята светлина на екрана на компютъра ви, както и тази от телефона. Самото наличие на изкуствено осветление в стаята кара организма да си мисли, че е необходимо да остане в будно състояние.

Затова е силно препоръчително да не поставяте телевизор в спалнята, както и да използвате традиционни часовници с аларма за събуждане. Наред с това, оставете телефона и останалите електронни устройства с другата стая, когато си лягате. Дори светлината от зареждащия се телефон или друго устройство, поставено близо до вас, докато спите (например, на нощното шкафче), може да попречи на съня ви.

Ако все пак не сте готови да се разделите с телевизора или останалите устройства със светещи екрани в спалнята, е препоръчително поне да ги изключвате напълно няколко часа преди лягане. Монтирането на телевизора в шкаф с вратички или плътни завеси, които можете да спуснете пред него, също е удачно решение.

Съвет 4: Отвъд базовите осветителни крушки

Стандартните електрически крушки с нажежаема жичка не са енергоефективни, както LED крушките или компактните крушки с флоуресцентна светлина, но светлината им е по-топла и мека, което ги прави по-добрият избор за спалнята. А дори, по-добро от тях е осветлението в червения спектър, което доказано е най-благоприятно за съня. Ако сте готови за експерименти с цвета на осветлението в спалнята, препоръчваме крушки в бледо розов цвят и осветително тяло, което предлага възможност за регулиране на интензивността на светлината. По този начин ще постигнете изключително меко осветление, което няма да дразни очите ви.

Съвет 5: Място за релаксация

Съчетавайки меката светлина на светло розовите крушки с тъмни нюанси в интериора на спалнята, ще постигнете спокойна атмосфера, предразполагаща към почивка и релаксация.

Добрият сън винаги е сред приоритетите на всеки и това започва да става все по-честа практика в наситения със стрес живот. Хората търсят среда, която провокира у тях усещане за спокойствие и тишина. Когато стаята е твърде натоварена визуално с ярки и наситени цветове и орнаменти, това може да повлияе също толкова разсейващо, както телевизора или мобилния телефон. С наличието на технология на една ръка през цялото време, е трудно да забавиш и да намериш спокойствие и уединение. Затова е важно поне спалнята да я място, където да се чувстваш комфортно, атмосферата да е успокояваща, а цветовете – ненаситени с меки текстури, с пестеливо използване на интериорната декорация.

Back to Top
Exit mobile version