Чи – жизнената енергия във фън шуй

В древна Индия тя се е нарича „прана“, в Япония – „ки“, а в Китай – „ци“ или „чи“, но какво представлява и как повлиява нашия живот? Вижте в тази статия…

Според фън шуй всичко в света около нас се състои от енергия – универсалната движеща света сила. Според източните култури, тя движи целия Космос, вкючително  тече и в нас. С всяка дейност, която човек извършва, той поема Чи, дори когато се храни и диша. Чи управлява не само всички основни вещества и всички живи организми, но и „мъртвата“ материя. Затова не само вие и вашето семейство, но и домът, офисът и дори градината ви за проникнати от Чи и трябва да бъдат захранвани с тази енергия.

Потокът на енергията

В природата съществуват само плавни движения и никога нищо не върви по идеално права линия. Според този принцип всички движения в жилището трябва да са леки, свободни и плавни. Разположението на стаите и обзавеждането трябва да са в синхрон с потребностите на живеещите в дома и да следват потока на Чи.

С помощта на фън шуй може да се насочи оптималното движение на Чи не само в човешкия организъм, но и в интериора и екстериора на заобикалящата го среда.

Една от тайните на фън шуй за постигане на това е хармоничния поток на енергията.

Свободното циркулиране и доброто снабдяване на всички помещение с енергията Чи подобрява качеството на живот и води до здраве, успех и добра кондиция. Ако зоните са блокирани, се образуват прегради и препядствия в интериора, което може да доведе до болести, неразбирателства и проблеми в аспектите от живота, за които отговаря конкретната зона.

„Лечението“ е във възстановяване на хармоничния поток на енергията.

Режеща енергия, или Ша Чи

Ша Чи (или Ша Ци) е резултат от превръщането на Чи от хармонична в неблагоприятна енергия. Тогава тя се превръща в бреме или дори може да има разрушителна сила и във фън шуй се нарича „Ша Чи“ или само „Ша“.

Според наблюденията, навсякъде, където човек е създал дълги прави линии, възникват натоварващи енергийни потоци, тъй като фън шуй е в хармония с природата, а в нея те са противоестествени. Подобно на магистрала, на тези места енергията се ускорява твърде много и това влияе в отрицателна посока. Същото важи за острите ръбове и твърде високите предмети.

Продължителното влияние на Ша Чи води до усещане за постоянна обърканост у човека.

Обикновено, места с Ша Чи възникват там, където преминават проводници, канали, улици, релси, мостове, а също така и в края на задънени улици или по дългите коридори на сгради. Места с висока Ша Чи са още ръбовете на стените и покривите, ъглите на къщите, високите стълбове на улични лампи, пътни знаци и други.

Например, в помещения, които са точно срещу дълъг коридор, не бива директно срещу вратата да се спи или да се работи.

В интериора Ша Чи се образува около всеки стърчащ, остър предмет в стаята, а също и около острите ъгли на мебелите (например масата или шкафовете).

Ако например, дете пише домашно или учи пред ръб в интериора, концентрацията и способността му за запомняне ще са много по-ниски, отколкото ако е на място с по-хармоничен поток на енергията.

Режеща Чи трябва да се избягва максимално в зоните, където човек спи, готви или седи най-често.

Разбира се,

Ша Чи може да бъде неутрализирана,

или поне действието й да бъде намалено. За това ще говорим по-подробно в следващи статии, но най-често за притъпяване на острите ръбове на стените или ъглите на мебелите може да се иползват големи стайни растения. Всъщност, всеки достатъчно голям предмет, който може да покрие ръба, е подходящ.


Тази статия беше само въведение. Скоро ще публикуваме нови, в които ще опишем как да определите потока на Чи у дома и някои основни съвети за преразпределянето и промяната на Чи у дома и прилагане на принципите на Ин и Ян в интериора.

One comment

 1. Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

  „В природата съществуват само плавни движения и никога нищо не върви по идеално права линия. “ – освен светлинните лъчи и свободно падащите тела в нашия свят.
  Енергията е 5 вида:
  Шън Ци – с добър потенциал за бъдещето
  Уан Ци – най-силната в момента добра Ци
  Туей Ци – енергия от близкото минало (отминала) – като вчерашен вестник и стар сандвич
  Съ Ци – енергията на застоя (блато, прашен ъгъл)
  Ша Ци – убийствена
  „Според наблюденията, навсякъде, където човек е създал дълги прави линии, възникват натоварващи енергийни потоци, тъй като фън шуй е в хармония с природата, а в нея те са противоестествени.“ – обяснението е друго, но то се учи на курса за базово ниво Фън Шуй.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to Top