Дървеници по мебелите! Ами сега?!

Последна промяна: ноември 3rd, 2021 в 01:26 am


Веднъж влезли в дома ви, дървениците могат да бъдат голям проблем за мебелите и обзавеждането. Освен това те се разпространяват бързо и за кратко всички ваши мебели могат да се окажат заразени. Затова е добре да вземете мерки при първите признаци на появата им.

Какво представляват дървениците?

Какво представляват дървениците?Дървената мебел е уязвима към появата на дървеници – те са малки бръмбърчета, дълги между 3 и 5 мм. Самите насекоми не са проблем за обзавеждането и не го повреждат. Ларвите им обаче правят входове и разрушават мебелите.

Признаци за дървеници в мебелите

Присъствието на дървеници се познава по малките дупчици по повърхността на мебелите и по наронения жълто-кафяв прах по пода под обзавеждането.

Унищожаване на дървеници от мебелите

Борбата срещу дървениците може да бъде продължителна, затова се заредете с търпение.

1. Първо в дупчиците на мебелите се впръсква с масльонка или гутатор една от следните смеси:

а) наситен разтвор от бензин и нафталин;

б) смес от 10 части терпентин, 10 части газ, 1 част нафталин;

в) смес от оцет, пелин и стрит чесън.

2. След впръскването на течността, дупките се запушват с восък. Най-добре е почистването на нападнатата мебел да става в периода между юни и януари, когато са живи личинките. Добре е да се повтори 2-3 пъти след изчезване на дървениците.

3. По гореописаният начин се почистват и свръзките на стените на долапите.

Заразените мебели трябва да се държат далеч от новите.

Предпазване от дървеници

Варосването напролет е добро средство за предпазване от дървеници. Преди това пукнатините и дупките по мебелите и стените се напръскват с отрове и се намазват с гипс.

Back to Top