Как да си направите поставка за бижута сами?

Можете ли за 10 секунди да познаете от какво е изработена тази „направи си сам“ поставка за бижута?

Направи си сам: поставка за бижута
Трябват ви още няколко секунди и ще се сетите, нали?

Не губете повече време! Ние ще ви кажем веднага – от пластмасови бутилки. И изобщо няма да ви е трудно да си направите една такава за вкъщи. Ако имате същия проблем с бижутата, който имам аз, мисля, че това е идеалното евтино и изключително лесно и удобно решение.

Цената е излючително ниска – всеки има празни бутилки вкъщи, а в магазините за домашни потреби или някоя железария можете лесно да намерите металната пръчка, която служи за основа. Времето, което ще ви е нужно за направа е около 2 часа. А ако сте по-сръчни, може дори по-малко.

И така, да се хващаме на работа!

Първото, което ви трябва, са бутилките. Нужни са ви две дъна от пластмасови бутилки от по 2 л, едно от 1 л и едно – от 1/2 литър. Отрязването на дъната е една изключително лесна задача – пластмасата е мека и дори с ножица можете лесно да отстраните ненужната за поставката част от бутилката (можете да не изхвърляте останалата част от пластмасата, а с нея да направите много интересни саксии за градината или терсата). Вие решавате колко дълбоки искате да са различните поставки за вашите бижута.

Вземете дъната на четири пластмасови бутилки
Това, което в крайна сметка се получава, има вид на цвете (особено, ако бутилката е цветна)

Другите материали, от които се нуждаете са:
Около 30-сантиметров метален прът с нарези. Не е нужно да го режете – лесно можете да намерите готов в магазините. А също така ще са ви нужни няколко гайки и шайби за закрепване.

Нужните материали, за да си направите сами поставка за бижута

В средата на всяко пластмасово дъно пробийте с дрелка с малка бургия достатъчно голяма дупка, за да може да влезе металната пръчка.

Пробиване на място за основата на поставката във всяко пластмасово дъно
Можете да го направите и с нож, но това няма да е лесна задача, още повече, че ще ви коства доста време

Ако искате да използвате най-малката „купичка“ като закачалка за гривни и колиета, можете да премахнете преградите по този начин:

Оформяне на закачалка за колиета и гривни
Ако нямате дремел, можете да отрежете ненужната част с нож или ножица

Ако изполвате дремел, носете предпазни очила, тъй като може да отхвъркнат малки парченца пластмаса по време на рязането.

Трябва да загладите острите връхчета, които са останали след рязането. За целта използвайте кръгла метална пила, както е показано по-долу.

Заглаждане на острите ръбове на пластмасовите поставки

Накрая, за да махнете по-упоритите остатъци от пластмасата, използвайте малки клещи за кабели, а дори може и малка остра ножичка.

Премахване на малките остатъци след пиленето

Сега вече сте готови да сложите металната основа. Не забравяйте да направите своеобразен „сандвич“, като около всяка поставка, слагате отгоре и отдолу по една шайба и по една гайка.

За да закрепите поставките за основата, сложете по една шайба и една гайка под и над всяко пластмасово дъно

Нали си спомняте, че ви казахме, че са ви нужни две дъна от бутилки от 2 л – второто е необходимо за основа на цялата поставка за бижута. Затова я закрепете с дъното надолу, за да по-голяма устойчивост.

Последното дъно от пластмасова бутилка поставете с отвора надолу за опора

За финал можете да поставите метално топче с резба на върха на пръчката, за да добие завършен вид.

Завършващ детайл за естетически вид на ръчно направената ви поставка за бижута

Тази стойка е учудващо стабилна, стига основата да е добре изравнена – можете да сложите тонове бижута, без да се огъне.

Допълнително можете да използвате боя, хартия или други материали, с които да украсите поставаката за бижута, ако имате желание. Също така можете да използвате дъната на бутилки в различни цветове за по-голям ефект. Всичко оттук нататък е върпос на въображение и желание.

Приятно майсторене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.